2024.05.09 23:41 erahurka Olvasottság: 324x
5

Ezt a filmet nem majmok készítették

Nem vártam sokat tőle, de nagyon meglepett, mennyire jó mind látvány, mind gondolatiság terén. Legalábbis az első nagyjából kétharmada.

Nagyon tetszett, ahogy bevezették a nézőt ebbe a világba, simán működik szerintem az előzmények ismerete nélkül is, mert sokat ugrottunk előre az időben. Viszont ha generációk teltek el, igazán megtanulhattak volna folyékonyan beszélni a majmok, ez picit zavart. Meg az is, hogy bár egyenesen járnak, még mindig bicegnek, meg olyan hülye a tartásuk, evolúció vagy valami? Mondjuk még mindig ugráltak, mint pók a falon, szóval nyilván nem alakult volna ki teljesen emberi testfelépítés, de akkor is...

Ezt a filmet nem majmok készítették

Ugyanakkor nem ez a lényeg, hanem hogy a második etapban milyen jól átadja ezt a vallás-kultusz témát, hogy az eredeti eszmék félreértelmezésével vagy elferdítésével alapoznak meg egyfajta önkényuralom kiépülésének. Nagyon tetszett például, hogy Cézár sem egy név, hanem inkább titulusként jelenik meg a későbbiekben.

Aztán az utolsó etapra kicsit kipukkad a lufi. Megjelenik a sablonos diktátor, akiről semmit sem tudunk meg, de ami még fájóbb, hogy a hatalmi gépezetbe sem nyújt semmilyen szinten betekintést a film. Ráadásul itt a 150 perces játékidőt is elkezdi érezni az ember, pedig ha pörgősebben mesélték volna a történetet, az már túl kapkodós lett volna. Nem lepne meg, ha kiderülne, a projekt sorozatnak indult, de később inkább mozifilmként valósították meg.

A végső összecsapás viszont egyenesen banálisra sikerült, pedig a főszereplő majom (én és a nevek...) karakteríve tetszett, de ez a kiteljesedés nekem sok volt.

Ja és kaptunk egy kis emberi univerzumépítést a végére, amiből kíváncsi vagyok, mit hoznak majd ki. Reméljük, egy a Matt Reeves-filmek szintjét is elérő folytatást!

akció | kaland | sci-fi

Sok évvel a legutóbbi események után számos majomtársadalom alakult ki az oázisban, ahová Caesar vezette társait. Eközben az emberek rejtőzködve élnek. A majomklánok egy... több»

5