2024.05.09 21:09 kabel Olvasottság: <100x
0

Álommanó

A Dream Scenario bemutatja, milyen az, amikor a felfoghatatlan az emberi magatartással találkozik, illetve az absztrakt és szürreális milyen gyorsan beolvad és eltűnik. Azt, ahogy az új megoldások és technológiák papíron közelebb akarnak hozni mindenkit egymáshoz, mégis inkább kihasználják primitív majomagyunkat, hogy mindenből tartalmat vagy terméket vagy egy meghatározó érzést váltsanak ki. Mindezt egy remek emberi drámába csomagolja, egy szerethető karakterrel, akit Nic Cage tökéletes formázott meg.

A24-es film, úgyhogy kellemesen absztrakt és indie, mégis gyönyörűen fotózott, és remek látványvilággal operál. A történet kihasználja furcsa alapszituációját, hogy érdekes képet fessen, és sztoriját meglepő irányba vigye el. A film kicsit komikus, hisz álmokról és érzésekről szól, azonban elsősorban egy komoly társadalmi dráma, meglepően sötét és komor beütéssel.

Álommanó

A történet szerint, egy átlagos egyetemi tanár bukkan fel az emberek álmában. Ő lenne Paul, aki nem tudja mire vélni a dolgot. Egy visszahúzódó, kicsit kínos, céltalan embernek ismerjük meg, aki nem tud kapcsolódni családjához, barátaihoz vagy a diákjaihoz. Még a kapuzárási pánikot sem tudja rendesen megélni, és képtelen konfrontálódni másokkal vagy saját magával higgadtan és önreflexíven. Látszik, hogy nem ért el sokat az életben, így meglepő, hogy pont őt látja mindenki alvás közben. Paul története kicsit arról szól, hogy próbál a semmiből érkező hírességen és az azzal járó jó és rossz elemeken át magára találni, és felismerni, ki ő és mit is akar az élettől.

A film sokszor felhozza az evolúciós biológiát, azon belül is a rejtőzködés és kitűnés mibenlétét. Valahol Paullal is ez történik, hisz folyamatosan küzd saját és mások biológiai mozgatórúgóival. Mások álmában különböző módon jelenik meg, amit miatt furcsa kép alakul ki róla, de még ezzel együtt is alig tud kiállni magáért. Egy ponton még lehetősége is van egy fiatal nővel lefeküdni, ami ugye az evolúciós út vége, de még ehhez is túl gyenge, csakúgy, mint saját célja eléréséhez.

Ugyanakkor, a film vége nem esik szét, mint a stúdió más, hasonló filmjei, főszereplőnk élete több csavaron át egy érdekes helyre érkezik, és a sok szürrealitás megtalálja a helyét. Az ide vezető út azonban nem mindig tökéletes, a film több ponton nagyon belassul vagy repetitívvé válik. Nem minden jelenet érdekes, és sajnos a film néha túlhúzza az unalmasabb pillanatokat is. A sztori időugrásai is kicsit dezorientálónak hatnak, és úgy érzem, sokkal többet ki tudtak volna hozni, ha izgalmasabb vagy szürreálisabb álomjeleneteket találnak még ki a filmhez. Olykor tényleg szükség lett volna még pár poénra, mert nagyon depresszív a történet második fele.

Nic Cage remekül játszik, és a többi karakter is meglepően jó. A film számos mellékszereplőt mutat be, akik mindig valahogy reagálnak főszereplőnkre, de Cage játéka nélkül valószínűleg nem ütött volna akkorát a film. Az tetszik benne a legjobban, hogy mindegyik filmjét komolyan veszi, és mindig maximumot adja, nem úgy, mint más kiöregedett színészek.

A Dream Scenario egy remek dráma, egy nagyon izgalmas témával, némi szürrealistással megszórva.

horror | vígjáték

Mi lenne, ha hirtelen mindenki felismerne az utcán? Ez az a helyzet, amelyben Paul (Nicolas Cage), egy biológiaprofesszor, aki meglehetősen hétköznapi családi életet élt. Most úgy... több»

0