szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Családja szerint így is nagyon sokaknak adott reményt Richard Slayman története.

Meghalt Richard Slayman, akin márciusban genetikailag módosított sertésvesét ültettek be. A 62 éves férfi volt az első, aki ilyen műtéten esett át, és a transzplantációs csapat szerint nincsen jele annak, hogy a beavatkozás okozta volna páciensük halálát, a műtétet végző sebészek azt mondták, a beültetett szerv legalább két évig bírni fogja, írja a Guardian.

Slayman családja közleményben mondott köszönetet orvosainak. „Óriási erőfeszítéseiknek köszönhetően a családunk még hét hetet tölthetett Rickkel, és ez idő alatt szerzett emlékeinket örökké megőrizzük a szívünkben” – áll a közleményben, amiben hozzátették, a férfi részben azért vállalta az operációt, hogy reményt adjon annak a több ezer embernek, akiknek transzplantációra van szükségük, és el is érte a célját.

A férfi korábban is átesett már egy transzplantációs műtéten, akkor egy elhunyt ember szervét kapta meg, amikor pedig felmerült, hogy újabb operációra van szükség, akkor azt javasolták a szakemberek, hogy ezúttal egy genetikailag módosított sertésvesét ültessenek be.

Ugyan Richard Slayman volt az első ember, akinek genetikailag módosított sertésvesével akarták megmenteni az életét, sertésszerveket már korábban transzplantáltak emberi szervezetbe: ketten is kaptak sertésszívet, de pár héttel a beavatkozás után mindkét páciens meghalt. Áprilisban pedig egy újabb páciens kapott módosított sertésvesét, Lisa Pisano esete annyiban különleges, hogy neki egy szívpumpát is beültettek.

A xenotranszplantáció az, amikor emberekbe állatokból származó sejteket, szöveteket vagy szerveket ültetnek be, hogy meggyógyuljanak. Az ilyen erőfeszítések sokáig kudarcot vallottak, mert az emberi immunrendszer azonnal elpusztította az idegen állati szöveteket, ezért volt szükség arra, hogy genetikailag módosított szerveket ültessenek be.