3p

Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

  • Az orosz csapatok megpróbálják áttörni az ukrán védelmi vonalakat Harkivtól északra, növelik a nyomást a második legnagyobb ukrán városon, és potenciálisan új frontot akarnak nyitni a háborúban. Egyes jelentések szerint sikerült egy kilométeres előrehaladást elérni Vovcsanszk közelében, és összecsapások zajlanak az innen nyugatra fekvő falvaknál is.
    Ukrán katonák 122 milliméteres aknavetővel lövik az orosz állásokat (korábbi felvétel)
    Ukrán katonák 122 milliméteres aknavetővel lövik az orosz állásokat (korábbi felvétel)
    Fotó: MTI/AP
  • Az Ukrajinszka Pravda hírportál nem megnevezett ukrán katonai forrásokra hivatkozva azt írta, hogy az oroszok megszálltak négy harkivi falut az orosz határ mentén - Sztrilecse, Kraszne, Pilna és Boriszivka településeket -, és Vovcsanszk felé nyomulnak.
     
  • A Reuters egy ukrán forrásra hivatkozva azt írja, hogy az oroszok 10 kilométerre be akarják nyomni az ukrán erőket, hogy kialakítsanak egy puffer zónát. Az ukrán erők azonban aktívan ellenállnak.             
     
  • Az orosz megszálló erők jelentősen növelték támadásaikat a kelet-ukrajnai Harkiv megyében, ahol heves harcok folynak, főként a régió északi, orosz határ menti része van veszélyben - közölte Oleh Szinyehubov, a megye kormányzója pénteken a Telegramon. Szavai szerint a megszállók fokozták az ágyúzásokat északi irányból, és főként Vovcsanszk városát lövik. Szerinte ugyanakkor az ukrán fegyveres erők magabiztosan tartják állásaikat és egyetlen métert sem veszítettek. Az ukrán védelmi minisztérium közölte, hogy tartalékegységeket irányított a térségbe, írta az MTI.
     
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megerősítette, hogy az orosz csapatok újból támadási hullámot indítottak Harkiv megyében. Hozzátette, hogy heves tüzérségi csata zajlik a térségben. Nem zárta ki, hogy Oroszország további erőket csoportosít át ebbe az irányba.
  • "Úgy tűnik, hogy Oroszország elindította az offenzíváját Harkiv irányába. Az orosz erők ma hajnalban indítottak támadást", és ezzel egy újabb frontot nyitottak Vovcsanszk  közelében, értékelte a fejleményeket Bendarzsevszkij Anton, a posztszovjet térség szakértője.
     
  • Tíz-húszezer elítéltet lehetne mozgósítani a hadban álló fegyveres erőkhöz a büntetés-végrehajtási rendszerből, nem utolsósorban azért, mert Ukrajnában túlzsúfoltak a börtönök - jelentette ki Denisz Maljuszka a BBC ukrán kiadásának adott és pénteken megjelent interjújában. A tárcavezető kiemelte, hogy főként az előzetes letartóztatásban lévők fogdák vannak tele, különösen a nagyvárosokban. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!