szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Fehéroroszországban a hidegháború idejéből származó szovjet nukleáris raktárakban olyan egyedülálló biztonsági fejlesztések történtek, amelyek kizárólag az orosz atomtöltetek telephelyeire jellemzők – állítja a The New York Times.

Háború Ukrajnában
„Különleges katonai műveletnek” nevezett nyílt háborút indított Vlagyimir Putyin Ukrajna ellen. A harcok 2022 február óta tartanak, a Nyugat fegyverszállításokkal és gazdasági szankciókkal nehezíti az oroszok előrenyomulását. Cikksorozatunkban minden fejleményről beszámolunk.
Friss cikkek a témában

Egy újonnan telepített légvédelmi rendszer, egy új biztonsági ellenőrző pont és egy hármas kerítés egy bunker körül – ezek az új biztonsági fejlesztések egy közép-fehéroroszországi lőszerraktárban a The New York Times szerint egyértelműen azt mutatják, hogy ott Oroszország olyan létesítményeket épít, amelyekben nukleáris robbanófejeket tárolhatnak. Ha Oroszország valóban fegyvereket telepít ide, akkor ez lenne az első ilyen alkalom a Szovjetunió 1991-es felbomlása óta.

Oroszország korábban is telepített saját területén nukleáris robbanófejeket Ukrajnához és egyes NATO-országokhoz közeli határához, de azzal, hogy az atomtölteteket Fehéroroszországba telepíti, a Kreml a jelek szerint megpróbálja hangsúlyozni nukleáris fenyegetését és megerősíteni nukleáris elrettentő erejét.

Vlagyimir Putyin orosz elnök tavaly év elején tett utalást egy ilyen létesítményre, amikor kijelentette, hogy Oroszország hamarosan befejezi a „taktikai nukleáris fegyverek speciális tárolójának”” építését Fehéroroszországban.

A lap műholdas felvételeket elemzett, valamint nukleáris fegyverekkel és fegyverzet-ellenőrzési szakértőkkel beszélt, hogy nyomon követhesse a 2023 márciusában megkezdett új építkezést.

A helyszín az ukrán határtól 190 kilométerre északra található, egy katonai telephelyen, Aszipovicsi városa mellett. Az itt épült létesítmények némelyikén olyan elemek láthatók, amelyek eddig kizárólag az Oroszországon belüli bázisokon található nukleáris tárolólétesítményeken voltak jellemzők. Például a területet három réteg kerítéssel veszik körül a bázis meglévő biztonsági kerítésén kívül. Egy másik árulkodó jel egy fedett rakodóterület, amely egy rejtettnek tűnő szovjet korabeli föld alatti bunkerhez kapcsolódik.

Hans Kristensen, az Amerikai Tudósok Szövetségének munkatársa azt állítja, hogy a fehéroroszországi nukleáris fejlesztések „a NATO legkeletibb tagállamait hivatottak idegesíteni, de nem adnak Oroszországnak jelentős új katonai előnyt a térségben”.

A nukleáris robbanófejeket általában olyan katonai bázisok közelében tárolják, amelyek képesek a fegyverek célba juttatására. A feltételezett nukleáris tárolóhely ugyanabban a városban található, mint a fehérorosz Iszkander rakéták, amelyekkel nukleáris vagy hagyományos robbanófejeket lehet indítani. Oroszország 2022-ben szállította az Iszkandereket Fehéroroszországnak.

Az elmúlt héten mind Oroszország, mind Fehéroroszország nyilatkozott nukleáris fegyverekkel kapcsolatos gyakorlatokról. Hétfőn a Kreml közölte, hogy hadgyakorlatot tart az Ukrajna közelében állomásozó csapatokkal, hogy felkészüljenek a taktikai nukleáris fegyverek esetleges alkalmazására. Kedden a fehérorosz védelmi miniszter az állami médiának azt mondta, hogy megkezdődött a nukleáris fegyverek hordozóeszközeinek, köztük az Iszkanderek ellenőrzése. Erről itt írtunk részletesebben.

Az aszipovicsi helyszínt valószínűleg nukleáris fegyverek tárolására használták a hidegháború idején, 1960 után is, majd a Szovjetunió 1991-es felbomlását követően minden nukleáris fegyvert kivontak Fehéroroszországból.

Míg az 1970-es nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló szerződés tiltja a nukleáris fegyverek nem atomhatalmaknak történő átadását, nem tiltja a nukleáris fegyverek külföldön történő elhelyezést, ha azok ellenőrzését a fegyvereket birtokló ország tartja fenn. A NATO nukleáris megállapodása értelmében az Egyesült Államok is rendelkezik más tagországban nukleáris fegyverekkel.