Game Pass: Hiába a félelmek, továbbra sem kivételezne a Call of Duty-val az Xbox

Game Pass: Hiába a félelmek, továbbra sem kivételezne a Call of Duty-val az Xbox

A Game Pass feliratkozók gyarapodásának lassulásával is magyarázható a héten bezárt stúdiók csúfos sorsa. De Sarah Bond Xbox-elnök szerint nincs itt semmi látnivaló.

Nem indult jól ez a hét sem az Xbox számára, hiszen a Microsoft videójátékos részlege négy stúdiót is bezárt, és további leépítések vannak még a láthatáron. A Tango Gameworks, az Arkane Austin, az Alpha Dog Games és a Roundhouse Studios halálával egy időben a The Verge újságírója, Tom Warren arról számolt be, hogy mindez csak a jéghegy csúcsa, egy régóta tartó dilemma megválaszolásának csonkítással történő halasztása. A Microsoft nagy kérdése ugyanis nem az, hogy ezek a stúdiók mennyi pénzt hoznak vagy nem hoznak haza a pénzügyi évek végén. Hanem az, hogy a Game Pass nevű előfizetéses szolgáltatásuk hogyan borítja fel ezeket az üzleti várakozásokat.

Warren szerint bizonytalanság van az Xboxnál a kapcsán, hogy megéri-e még a nyitónapon a Game Passba tolni a saját játékaikat. Mivel a feliratkozók gyarapodása lelassult, egyre nehezebb pénzügyileg indokolni azt, hogy számtalan játékért csak 3 ezer forintot szed be a cég a teljes ár helyett. Az Activision Blizzard felvásárlását követően ez a kérdés pedig nem lett könnyebb. A Call of Duty garantáltan tízmillió fölötti példányszámban fog elkelni minden egyes évben. De ha kapásból ott virít a Game Passben, akkor a huszonpárezer forintos árcédula csakis a PlayStation 5-ön játszóknak fog szólni, PC-n és Xboxon pedig jó eséllyel bezuhannak az eladások majd, mert többen fogják az előfizetést választani inkább. Ha pedig nem sikerül rávenni az előfizetőket arra, hogy ha megunják a CoD-ot, ne mondják le a csomagjukat, akkor hatalmasat bukhat a Microsoft a közel 70 milliárd dolláros beruházásán.

Ezeket olvastad már?

Sarah Bond, az Xbox elnöke azonban igyekezett erről a helyzetről terelni, egy a bloomberges Dina Bassnek adott interjúban (amit az XboxEra feldolgozott írásban is). A szavai alapján úgy fest, hogy semmi sem változott, továbbra is az a cél, hogy a jövőben például a Call of Duty is a megjelenés napjától fogva a Game Passben legyen:

Bond: „Végül még a Game Passról. Tudjuk, hogy a felhasználóink szeretik a Game Passt, a Game Pass egy videójátékos előfizetés, amiben egy egész portfóliónyi játékot kapsz, de ami még fontosabb, hogy minden egyes játékot beteszünk a megjelenés napjától fogva a Game Passbe. A minőség és a mennyiség csak felfelé ment az idők során. És az év végén még több nagy játékot fogtok látni a Game Passben.”

Bass: „Az Activision portfóliójából vagy...?”

Bond: „A teljes kínálatból, a teljes kínálatból, elképesztő dolgokat találtok majd. A legfontosabb számunkra az, hogy az Xbox játékosai számára ezt nagyon különlegessé tegyük.”

Kövess Minket!



Gamer szótár


Gaming - Idén is kiosztották az Év E-sportolója díjakat

Kilencedik alkalommal adták át a K&H „Az Év E-sportolója 2023” díjakat. Évről évre azok a magyar sportolók jogosultak az elismerésre, akik hazai vagy nemzetközi csapatban képviselik a sportágat. Idén 18 kategóriában vehették át érdemeiket a digitális sport legjobbjai.