szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ezt akár a cégbe öntött rengeteg állami támogatás is indokolja.

A kormány stratégiailag kiemelt jelentőségű felszámolási eljárássá minősítette egy május 9-ei rendelettel az EcoSolifer Heterojunction Kft., vagyis a csornai napelemgyár ügyét. A bíróság május 3-án mondta ki a cég fizetésképtelenségét, egyúttal elrendelte a felszámolását.

A stratégiailag kiemelt minősítés azt jelenti, hogy a felszámolásban az állami felszámoló jár el, vagyis a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.

A stratégiailag kiemelt minősítést a csődtörvény alapján az EcoSolifer esetében több tényező is indokolhatja, például az, hogy jelentős állami támogatásokat és hiteleket kapott. A cég egyedi kormánydöntéssel egymilliárd forint támogatást kapott, közel kétmilliárd forint uniós támogatást nyert el, az állami Eximbank 22,5 millió euró hitelt nyújtott a cégnek, az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank (MFB) pedig egy 40 millió eurós hitelt fektetett a csornai projektbe.

Inkább lemondtak a gyanakvó EU pénzéről, az adófizetők tízmilliárdjaiból épült a napelemgyár

„Nem gondolunk semmit, nem nyilatkozunk” – ennyivel intézte el érdeklődésünket a csornai projekt mögött álló, vastagon kitömött cég, amelynek még az előtt támadtak fizetési gondjai, hogy a gyártás igazán beindult volna. De valaki így is keres majd rajta, a NER nagyragadozói készenlétben állnak.