Alsó-Ausztria
Alsó-Ausztria
Tetszett a cikk?

Zubogó vízesésektől és rohanó patakoktól, amelyek lenyűgöző szurdokokban kanyarognak, idilli alpesi tavakig és folyóvízi tájakig: Alsó-Ausztria túraútvonalain valóban megtapasztalhatjuk a víz erejét. Nyugati szomszédunk számos csodás élményt tartogat a természet szerelmeseinek, a legnépszerűbb úticélok között pedig mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet.

A vizek csodálatos világa

Az Ötscher-Tormäuer Natúrpark Alsó-Ausztria legnagyobb natúrparkja, de sokak szerint egyben a leglátványosabb is, hiszen az Ötscher hegyvonulatai számos izgalmat rejtenek, legyen szó alpesi magaslati legelőkről, sziklákkal szegezett mély szurdokokról, barlangokról vagy épp lenyűgöző vízesésekről. Akármerre is indulunk, egy dologban biztosak lehetünk: a víz szinte minden természeti formájával találkozhatunk itt.

A terület kisvasúttal is könnyen elérhető és bejárható: a Mariazell-i vasútállomásról indulva hét megálló vezet keresztül a natúrparkon, de akik a vonat helyett mást választanának, azok a Mariazell-Erlaufsee-Lackenhof közötti távon túrataxival is utazhatnak. Ha a látványon túl mélyebben is megismerkednénk a terület történetével, természeti képződményeivel, arra is van lehetőség, hogy túravezetővel járjuk be a park különböző részeit.

Az Ötscher-Tormäuer Natúrparkot különböző nehézségű útvonalakon, kiépített hidakon és gyaloghidakon barangolhatjuk be a Wienerbruck Ötscher-bázisról indulva. Az Ötscher-patak és az Erlauf folyó az idők során mély szurdokokat vájt a sziklákba, az ezen keresztül vezető, látványos útvonalak méltán örvendenek nagy népszerűségnek minden korosztály körében. Közkedvelt kirándulóhelyek a területen az Ötscher-szurdok is, de sokan látogatnak Lassing-, Schleier- és Trefflingfall-vízeséshez. Utóbbi Alsó-Ausztria legmagasabb vízesése: amely 120 méter magasból zuhan az Erlaufba.

Trefflingfall
Alsó-Ausztria

Izgalmas és titokzatos világ nyílik meg azok előtt, akik az itt található barlangokba is ellátogatnak: az Ötscher-cseppkőbarlang, valamint a Taubenloch és a Geldloch is évről-évre sok túrázót vonz.

Türkiz tavak a hegyek ölelésében

Az Erlaufsee az Erlauf folyó felduzzasztásából keletkezett, két tartomány, Alsó-Ausztria és Stájerország határán terül el. A tó 827 méter tengerszint feletti magasságon húzódik 1500 méter hosszan és 500 méter szélesen, legmélyebb pontján pedig a víz a 38 méteres mélységet is elérheti. A terület rendkívül népszerű a kirándulók körében, hiszen 5 km hosszan körbesétálható vagy biciklizhető, de az ivóvíz tisztaságú alpesi tó a horgászok számára is kedvelt úticélnak számít.

A tó dél-keleti sarkában található homokos-kavicsos strandfürdő is rengeteg látogatót vonz: a víz hőfoka a nyári időszakban 17-22 fok között van, a nagyon meleg napokon akár 24 fokig is felmelegedhet. A strandon játszótér és vízi csúszda is van, így kiváló program lehet kisebb gyerekekkel is idelátogatni. Akik nem merészkednek be a hűvös vízbe, azokat pedig várják a bérelhető csónakok és vízibiciklik, akár elektromos változatban is.

A türkizkék tó búvárkodásra is alkalmas: a kristálytiszta vízben a látótávolság akár a 20 métert is elérheti. Ha pedig valaki még több kalandra vágyik, az a strand mögött egy kalandparkot is talál, ahol különböző nehézségű kötélpályákon próbálhatja ki magát.

Erlaufsee
Lukas Matocha

Szintén ebben a régióban találjuk Alsó-Ausztria legnagyobb és egyetlen természetes tavát, a Lunz-i tavat: legmélyebb pontja 34 méter, hosszan elterülő partja pedig kiválóan alkalmas a napozáshoz, úszáshoz és sétákhoz. Ahogy az Erlaufsee esetében, itt is várják a csónakázókat, de a tó 2004 óta ad otthont a Lunzer Seebühne kulturális programjainak is: ami napközben ugrótorony és napozósziget, az az este folyamán különleges programoknak ad helyszínt.

Szurdoktúra a hűs kövek között

Ahogy fent is írtuk, a régió földrajzi adottságai miatt sok helyen szurdokokkal szegélyezett. A Waldviertel területén misztikus erdők, vadregényes szurdokok, különleges sziklaformák találhatók, és mindközül a legikonikusabb az Ysperklamm szurdoka. A viszonylag rövid, 3,4 km hosszú útvonal mohos sziklákkal, vízesésekkel, zubogó patakkal szegélyezett völgyön halad keresztül. A völgyet jól kiépített, biztonságos turistautakon, fából ácsolt hidakon, lépcsősorokon, pallókon járhatjuk végig, így kicsiknek, nagyoknak, de négylábú kísérőiknek is emlékezetes élmény lehet.

Ysperklamm
Waldviertel Tourismus

A tartalom az Alsó-Ausztria megbízásából, a HVG BrandLab produkciójában készült. A cikk létrehozásában a HVG hetilap és a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

Aki 51 ezer forintos biciklit lop egy gyerektől, nem kaphat kegyelmet, de egy felnőtteket halomra ölő gyilkos még igen

Aki 51 ezer forintos biciklit lop egy gyerektől, nem kaphat kegyelmet, de egy felnőtteket halomra ölő gyilkos még igen

Franciaország és a Nyugat segítségét kéri a grúz elnök az orosz befolyás miatt

Franciaország és a Nyugat segítségét kéri a grúz elnök az orosz befolyás miatt

Az én hetem: Krusovszky Dénes a komplett elmebajról ír, ami megint végighullámzott a környékünkön

Az én hetem: Krusovszky Dénes a komplett elmebajról ír, ami megint végighullámzott a környékünkön

Miért boldogtalan egy boldogságügynök? Magyar-bhutáni dokumentumfilmen a nagy bhutáni boldogságfelmérés

Miért boldogtalan egy boldogságügynök? Magyar-bhutáni dokumentumfilmen a nagy bhutáni boldogságfelmérés