szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jövő februárban ismét lesz saját filmfesztiválja Budapestnek, újraélesztik a nagy presztízsű és nagy múltú filmes eseményt – jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester.

Karácsony Gergely pénteken, A város kultúrája – a kultúra városa című konferencián jelentette be, hogy jövő februárban, sok év kihagyás után ismét megrendezik a Magyar Filmszemlét Budapesten: ez lesz szám szerint a negyvennegyedik. Az új Magyar Filmszemle helyszíne a Corvin mozi lesz.

Korábban a HVG Fülke című podcastjában a városvezető arról beszélt, hogy a filmvilágban létezik egy megtűrt kategória, egy állami finanszírozástól függetlenül, nemzetközi vagy saját forrásokból működő filmes szcéna, amelynek a Fővárosi Önkormányzat szeretne bemutatkozási lehetőséget biztosítani. “Arról tárgyalunk filmes szervezetekkel, hogy újra indítsuk a Filmszemlét, illetve hogy legyen Budapesten újra nemzetközi filmfesztivál. Ezt az artmozi-hálózatot működtető cégen, a Budapest Filmen keresztül szeretnénk megvalósítani” – fogalmazott. A pénteki eseményen hangsúlyozta, hogy a Titanic óta nincs nemzetközi filmes seregszemle a magyar fővárosban.

A Magyar Filmszemle fél évszázadon át a magyar filmművészet, filmipar és filmkultúra ünnepe volt, amelyen évről évre megismerkedhettek a nézők a hazai játék-, dokumentum-, animációs, tudományos ismeretterjesztő, rövid- és kísérleti produkciókkal és főiskolai filmekkel. A Magyar Filmszemle 1983-ban költözött Budapestre, az azt megelőző évtizedekben Pécsett tartották. Egészen 2012-ig minden év februárjában, a Berlinale előtt rendezték meg a filmes eseményt. A Magyar Filmművészek Szövetsége már 2012-ben is csak “fapados” filmszemlét tudott tartani verseny és díjak nélkül, mivel a rendezvény nem kapott állami támogatást. 2013-ban már teljes egészében elmaradt a mustra.