szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Eddig nem volt ismert, hogy a februárban vett minta kommunális vagy ipari szennyvízből származott.

Eddig nem volt ismert, hogy a gödi Samsung-gyár mellett kiömlő szennyvíz, amelyben a Greenpeace mintavétele magzatkárosító NMP-oldószert mutatott ki, kommunális vagy ipari szennyvízből származott, a DMRV Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. azonban a környezetvédő szervezet adatigénylésére adott válaszában beismerte, hogy a városi-kommunális, azaz a lakosság és a Samsung-gyár által is használt szennyvízcsatornából származott a minta, amelyben 200 mikrogamm/liter mértékben mutatták ki a szennyező anyagot.

Mint arról mi is beszámoltunk, a Greenpeace február 21-én vett mintát a kiömlő szennyvízből, amelyről a Göd-ÉRT Egyesület értesítette a civileket. A helyi civilek a frissen kifolyó vízből, a Greenpeace pedig, a mellette lévő szántóföldről vett mintákat, amelyeket laboratóriumi vizsgálatra küldték. A vizsgálatok mindkét mintában kimutatták a magzatkárosító oldószert. Akkor még a Greenpeace arról írt, hogy csőtörés miatt ömlött ki a szennyvíz, most a DMRV Zrt. közlése szerint csőtörés nem, csak dugulás történt.

A Samsung gyárának környezetvédelmi engedélye – amelyet az eset óta fel is függesztettek – kategorikusan tiltja, hogy a kommunális szennyvízbe toxikus anyagok kerüljenek, illetve technológiai szennyvíz sem kerülhet bele a Greenpeace szerint. Elfogadhatatlan, hogy kommunális csatornába akkumulátorgyártáshoz használt magzatkárosító mérgek jutottak – írja a szervezet közleményében. A környezetvédők követelik az eset hatósági kivizsgálását és az akkumulátorgyár működésének leállítását.

A gödi Samsung-gyárban is használt szennyező anyagokat már többször kimutatták a környéken, 2022-ben a gödi kutakban találták meg a most is a környezetbe jutó anyagot, nemrég pedig a gödi levegőben is kimutatták azt. A csőtörésekkel is volt már gondja a Samsung-gyárnak, tavaly novemberben Vácon sérült meg a gyár egyik szennyvízvezetéke, a vízmű szerint akkor szennyvíz nem szivárgott ki.

Borítóképünk illusztráció.