Gyártók Mercedes: a vártnál tovább tarthat az elektromos átállás

Mercedes: a vártnál tovább tarthat az elektromos átállás

autopro.hu/P.B. | 2024.05.10 04:22

Mercedes: a vártnál tovább tarthat az elektromos átállás

Fotó: Mercedes me media

A Mercedes főnöke, Ola Källenius a belső égésű motorok és az elektromos hajtások egyenértékűségét hangsúlyozta a Mercedes-Benz idei közgyűlésén. A vezető szerint a következő években mindkét hajtás velünk fog élni.

Hirdetés

Ola Källenius szerint amennyiben van kereslet a belső égésű motorokkal szerelt autókra, akkor bőven a 2030-as években is fog olyanokat forgalmazni a Mercedes. A vállalatvezető szerint az elektromos átalakítás a vártnál tovább tarthat, de ez számos tényezőtől függ, például a töltési infrastruktúra kiépítésétől is.

A vállalat minden releváns hajtástechnológiát naprakészen tart, arról, hogy mi lesz a befutó, az ügyfél dönthet. „Minden kívánságra a tökéletes Mercedest fogjuk megépíteni” – mondta Källenius. Az üzemeket rugalmasan gyártásra készítik fel, ami azt jelenti, hogy gyorsan reagálhat a piacra a Mercedes.

Arccal továbbra is a luxus felé?

Källenius beszédében kiemelte, hogy a vállalat típuspalettájának hangsúlya továbbra is a felsőkategóriás autókra irányul, de a luxus szó azonban már nem jelent meg a beszédben. A hajtások esetében a konkrét célokat is felülvizsgálták: Källenius most azt feltételezi, hogy 2030-ra a tisztán elektromos autók és a konnektorról tölthető hibridek csak körülbelül 50 százalékát teszik ki a Mercedes eladásainak.

A Mercedes részvényesei idén 5,30 eurós osztalékra számíthatnak. Ráadásul a részvény árfolyama tavaly pozitívan alakult, és tíz százalék körüli mértékben nőtt, jelenleg 73,30 euró körül mozog. A társaság célja, hogy a cégcsoport nyereségének mintegy 40 százalékát osztalék formájában szétossza a részvényesek között.

Az Automobilwoche szerint a Mercedes részvényesei méltatták az igazgatóság és a felügyelő bizottsági tagok munkáját hozzászólásaikban, de a kritikus kérdések sem maradtak el.

Ingo Speich a Deka Investmenttől külön kiemelte a luxusstratégia ellentmondásait: a Mercedes csak kilenc százalékos árrést ért el a személygépkocsi üzletágban az első negyedévben. Emellett a kínai piacon tapasztalt gyengeség különösen aggasztó az elektromos járművek terén.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink