Hirdetés

Az élet összes molekuláját modellezi a Google új mesterséges intelligenciája



|

Hasznos eszközt fejlesztettek a keresőóriásnál, de lehetnek veszélyei is.

Hirdetés

A Google még 2014-ben vásárolta fel a brit DeepMind Technologies Limitidet, amely azóta a keresőóriás mesterséges intelligenciára fókuszáló kutatólaborjaként szolgál, és Google DeepMind néven publikálja a fejlesztéseit. A londoni központú labor korábban például az embereket is legyőző játékos algoritmusaival és a neurális Turing-gépeivel szerzett hírnevet magának, most pedig egy újabb lenyűgöző technológiát mutatott be.

A Google hivatalos blogján prezentált AlphaFold 3 egy új mesterséges intelligenciás modell, ami a megalkotói szerint az élet összes molekuláját képes nagy pontossággal modellezni, segítve a tudósokat a gyógyszerkutatás, a mezőgazdaság,  az orvostudomány és az anyagtudomány területén.

Hirdetés

Az új AI-technológia a 2018-ban bemutatott AlphaFold 1 továbbfejlesztett változata, amely még csak fehérjék lehetséges szerkezeteit tudta megjósolni, az AlphaFold 3 viszont már a DNS-sel (dezoxiribonukleinsav), az RNS-sel (ribonukleinsav) és a ligandumoknak nevezett kisebb molekulákkal is elboldogul, új távlatokat nyitva meg a felhasználhatóságában. A Google szerint ráadásul az AlphaFold3 nemcsak több anyaggal tud dolgozni, hanem 50 százalékkal pontosabban is jósolja meg a struktúrákat a korábbi modellekhez képest.

A gyakorlatban ez nagyon leegyszerűsítve úgy néz ki, hogy a DeepMind mesterséges intelligenciája molekulaszerkezetek óriási könyvtárával rendelkezik, amelyek alapján diffúziós módszerrel létrehozza a tudósok által kombinálni kívánt molekulák lehetséges 3D-s modelljét. A folyamat hasonló elven működik, mint a diffúziós hálózatokra épülő képgenerátorok (pl. Stable Diffusion).

Habár ez valóban hatékony eszköz lehet a tudomány kezében, egyes vélekedések szerint a hasonló technológiák megkönnyíthetik a fenyegetést jelentő szereplők számára, hogy károsabb és hatékonyabban terjeszthető kórokozókat és toxinokat fejlesszenek. A Google mindazonáltal azt mondja, hogy az AlphaFold 3 publikálása előtt szakértőkkel dolgozott együtt a biztonsági kockázatok mérséklésén.

Az új modellt akadémikusok és nem kereskedelmi célú kutatások is ingyen vehetik igénybe, valamint egy hozzá tartozó kutatói szervert is indítottak AlphaFold Server néven, ami lehetővé teszi a tudósok számára, hogy a saját számítógép-kapacitásuktól függetlenül modellezzenek molekulákat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.