szerző:
Gál Luca
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az érettségizők már túl vannak a nehezén, ugyanis az elmúlt három napban lezajlottak a magyar, matek és törti érettségik. Ma pedig, május 9-én pontban 9 órakor kezdődik az angol érettségi írásbeli része. Ennek kapcsán összegyűjtöttünk minden fontos információt, amit tudni kell. Az angolérettségi nap szakmai támogatását köszönjük a LanguageCert Nemzetközi Angol Nyelvvizsgaközpont-nak.

Az Oktatási Hivatal közlése szerint idén angol nyelvből középszinten 34 491-en, emelt szinten pedig 20 824-en érettségiznek. A három fő vizsgatárggyal ellentétben, az angolnak nem változtak a követelményei, így szerencsére nagy meglepetés nem érheti az érettségizőket.

Érettségizzetek velünk!

Mint minden évben, az Eduline-on idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről.

A vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk téjékozódhattok elsőként.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként pedig arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2024-es érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Mikor jár a érettségiért nyelvvizsga?

Sokan azért is választják az emelt szintű érettségit, ugyanis, ha az idegen nyelvből tett emelt szintű érettségi vizsgátok eléri a 60%-ot középfokú (B2) komplex nyelvvizsgával, ha eléri a 40%-ot alapfokú (B1) komplex nyelvvizsgával egyenértékű.

Bár bekötött nyelvvizsga-bizonyítványt nem kaptok érte, a az érettségi bizonyítvány vagy tanúsítvány záradékában szerepelni fog, hogy ez a dokumentum egyenértékű bármelyik – Magyarországon engedéllyel rendelkező – nyelvvizsgaközpont által kiállított „keményfedeles” nyelvvizsga-bizonyítvánnyal.

Mennyi idő van az érettségire és hány pontot lehet szerezni?

A középszintű angol írásbelin 180 percetek lesz arra, hogy megoldjátok a feladatokat, amikre összesen 117 pontot kaphattok. Emelt szinten azonban több időtök van a feladatok teljesítésére, ugyanis itt 240 percet kaptok, és legfeljebb 120 pontot érhettek el.

Az angol írásbeli érettségi részei

Minden idegen nyelvi érettségi írásbeli vizsgája – közép- és emelt szinten egyaránt – 4 részből áll: olvasott szöveg értése, nyelvhelyesség, hallott szöveg értése, illetve íráskészség. Az egyes részekre jutó idő és pontszám közép- és emelt szinten eltérőek:

Középszintű vizsgánál

  • az olvasott szöveg értése 60 perces és maximum 33 pontos,
  • a nyelvhelyesség 30 perces és 18 pontos,
  • a hallott szöveg értése szintén 30 perces és 33 pontot ér,
  • az íráskészség pedig 60 percből áll és 33 pontos.

Emelt szintű vizsgánál az első részre 70, a másodikra 50, a harmadikra 30, és a negyedik részre 90 perc jut. Mindegyikre pedig maximum 30-30 pontot lehet kapni.

Olvasott szöveg értése

Az első részben arra kíváncsiak, hogy mennyire tudjátok megérteni a mindennapokban előforduló, különböző fajtájú szövegeket.

A feladattípusok között lehet például feleletválasztás, igaz-hamis kérdés, párosítás, csoportosítás, kiemelt részek helyének a beazonosítása, szöveg részeinek sorba állítása, hiányos szöveg kiegészítése, illetve rövidebb választ igénylő kérdések is.

A feladatsor 3-4 szövegből és ugyanennyi feladatból fog állni. Egy feladaton belül egy hosszabb szöveg helyett előfordulhat, hogy több rövidebb szöveget adnak, például apróhirdetéseket.

Nyelvhelyesség

Itt elsősorban arra kíváncsiak, megvan-e az adott szintnek megfelelő szókincsetek, mennyire ismeritek a nyelvtant, a szavak és kifejezések pontos jelentését, illetve a kommunikációs használatát. Fel kell tudnotok ismerni a gyakran használt szerkezeteket, formákat, amiket a feladatokban ki kell egészítenetek vagy létrehozni azokat.

Itt előfordulhat, hogy hiányos mondatokat vagy szövegeket kell kiegészítenetek úgy, hogy négy válaszlehetőséget kaptok mellé. Lehet kiemelt mondatrészek helyének azonosítása is, megadott szavak (vagy ragozott-képzett változatuk) beillesztése a szövegbe, illetve a szöveg átalakítása megadott szempontok alapján. A feladatsor középszinten 3-4 feladatból emelt szinten pedig 4-5 feladatból áll.

Hallott szöveg értése

Ennek a vizsgarésznek célja, hogy megmérjék, képesek vagytok-e megérteni az adott nyelvterületen általánosan elfogadott nyelvhasználattól nem, vagy csak kissé eltérő anyanyelvi beszédet. Megértitek-e a szöveg lényegét és a tényszerű információkat, illetve tudjátok-e követni a gondolatmenetet.

A szövegek lehetnek közérdekű bejelentések, rögzített telefonos szövegek, utasítások, médiaközlemények, beszélgetések, interjúk, beszámolók vagy akár ismeretterjesztő szövegek is.

A vizsgán kaphattok feleletválasztós, igaz/hamis feladattípusokat, vagy egymáshoz rendelést, események sorrendjének megváltoztatását. Az is lehetséges, hogy nyomtatványt, űrlapot vagy táblázatot kell kitöltenetek, de hiányos mondatok kiegészítését, rövid válaszokat igénylő kérdéseket is kaphattok.

A feladatsor mindkét szinten 2-3 szövegből és ugyanennyi feladatból fog állni. A feladatokhoz felhasznált szövegek együttes terjedelme 6-10 perc. A szabályoknak megfelelően, a szövegeket minden esetben kétszer hallgathatjátok meg.

Íráskészség

Érthető módon ebben a részben arra kíváncsiak, hogy képesek vagytok-e az adott szinten idegen nyelven írásban kifejezni magatokat, illetve írásbeli feladatokat végrehajtani különböző kommunikációs célok megvalósítása érdekében.

Itt két szöveget: egy rövidebbet és egy hosszabbat kell írnotok, a leírásban megadott téma alapján. A szövegfajták lehetnek:

  • magánjellegű vagy intézménynek szóló levél, e-mail
  • blogbejegyzés
  • internetes hozzászólás
  • olvasói levél
  • cikk (diák)újság számára
  • véleménykifejtő fogalmazás

A közép- és az emelt szint közötti különbség a témák megközelítésében, a szövegek terjedelmében és a nyelvi megfogalmazásban jelenik meg. A témák megközelítésében az a lényeges különbség, hogy középszinten a vizsgázó személyes nézőpontból ír hozzá közel álló, mindennapi, személyével kapcsolatos vagy őt érdeklő témákról, míg emelt szinten az adott témát általánosabban is képes megközelíteni, és átfogó problémaként tárgyalni.

Mit kell tudni a szóbelikről?

A középszintű szóbeli vizsgákat június 5-12. között, az emelt szintűeket pedig június 17. és július 3. között fogják megtartani.

A szóbelin a vizsgázóknak tételeket kell húzniuk, amelyeknek témáit középszinten az iskola, emelt szinten pedig az Oktatási Hivatal határozta meg. Kidolgozási időt azonban egyik esetben sem kaptok. Középszinten 15, emelt szinten pedig 20 percig tart a vizsga. Az előbbire 33, az utóbbira pedig maximum 30 pontot kaphattok.

A szóbeli három részből áll:

  • társalgás
  • szerepjáték (középszinten)/vita (emelt szinten)
  • önálló témakifejés (segédanyagokkal)

A szóbeli első részében a vizsgáztató tanárral kell beszélgetni a megadott témában. Ehhez nem kaptok tétellapot, a vizsgáztató által feltett, a témához kapcsolódó kérdésekre kell reagálnotok. A második részben a szintnek megfelelően vagy egy szerepjátékban kell részt vennetek a vizsgáztatóval, vagy egy vitában kell megállnotok a helyeteket 3-4 rövid irányító szempont alapján. Végül pedig egy önálló témakifejtésben kell elmondanotok a véleményeteket a kihúzott témáról.

Milyen segédeszközöket lehet használni?

A szövegalkotáshoz, tehát a negyedik részhez, használhattok nyomtatott szótárat, ami lehet egy- és kétnyelvű is. Ezt azonban kell vinnetek a vizsgára. (Emellett a hallottszöveg–értéshez az iskola biztosítja a hanganyag lejátszásához a CD-lejátszót.)