Hirdetés
Kezdőlap Mozaik USA: a fantomadósság betesz az átláthatóságnak. Az új fizetési konstrukció nálunk is...
No menu items!

USA: a fantomadósság betesz az átláthatóságnak. Az új fizetési konstrukció nálunk is terjed

Amerikaiak által felhalmozott „fantom adósság” mértékét még a Wall Street sem tudja követni. A Bloomberg cikke szerint az amerikai fogyasztók körében ugyanis rendkívül népszerűvé vált a „Vásárolj most, fizess később” a termékért, ami lehetővé teszik számukra, hogy részletekben fizessenek a vásárlásokért, miközben  nem világos, hogy mennyi és milyen összegű ilyen hitel van a piacon. Mindeközben Magyarországon is megjelent már ez a konstrukció.

A központi bankároknak és a Wall Street-i kereskedőknek elég nehéz a rendelkezésükre álló adatokkal értelmezni a pánik utáni gazdaságot. A Wells Fargo & Co. vezető közgazdásza, Tim Quinlan különösen megijedt a „fantomadósságtól”, amelyet nem lát.

Ez a kísértet a divatos „Buy Now, Pay Later” (BNPL) platformok mögött lappang, amelyek lehetővé teszik a fogyasztók számára, hogy a vásárlásokat kisebb részletekre osszák fel. Az ezeket az úgynevezett „négyszer fizetős” termékeket kínáló nagyvállalatok, mint például az Affirm Holdings Inc., a Klarna Bank AB és a Block Inc. által működtetett Afterpay, ugyanis sehol nem jelentik le ezeket az ügyleteket.

Veszik-viszik még ha nem is tehetnék

Újra és újra ellenálltak a nagyobb nyilvánosságra hozatalra irányuló felhívásoknak, még akkor is, ha a piac legalább 2020 óta minden évben növekszik, és az előrejelzések szerint 2028-ra globálisan közel 700 milliárd dollárt fog elérni. Ez elrejti az amerikai háztartások pénzügyi egészségéről alkotott teljes képet, ami a globális központi bankoktól kezdve az amerikai regionális hitelezőkön át a multinacionális vállalatokig mindenki számára kulcsfontosságú lenne.

A világ legnagyobb gazdaságában a fogyasztói kiadások olyannyira ellenállónak bizonyultak a makacsul magas inflációval szemben, hogy a közgazdászoknak és a kereskedőknek többször is fel kellett rántaniuk a növekedés lassulására és kamatcsökkentésre vonatkozó előrejelzéseiket. Mégis, a repedések kezdenek kialakulni. Ennek első jele, hogy az amerikaiak elmaradtak az autóhitelekkel. Aztán a hitelkártyák késedelmi rátája elérte a legmagasabb értéket legalább 2012 óta, a 30, 60 és 90 napos késedelemmel rendelkező tartozások aránya pedig emelkedett.

Vannak arra utaló jelek, hogy a fogyasztók is nehezen engedhetik meg maguknak a BNPL-adósságot. A Bloomberg News számára a Harris Poll által nemrégiben végzett felmérés szerint a BNPL-szolgáltatásoknak tartozók 43%-a mondta, hogy elmaradásban van a fizetéssel, míg 28%-uk azt állította, hogy a platformokon való költekezés miatt más adóssággal is késedelembe esett.

Tim Quinlan számára komoly aggodalomra ad okot, hogy a gazdasági szakértők „önelégültségbe ringatják magukat azzal kapcsolatban, hogy hol tartanak a fogyasztók”. „Az embereknek éberebbnek kell lenniük a BNPL kockázatára” – mondta egy interjúban.

A BNPL főként a BNPL-szolgáltatók és a nagy hitelügynökségek között régóta fennálló hibáztatási játék miatt tekinthető fekete doboznak. A BNPL-cégek nem szolgáltatnak adatokat a négy részletre osztott részlethiteleikről, amelyeket az Adobe Analytics szerint az első negyedévben az online vásárlók 19,2 milliárd dollár értékben használtak fel a becslések szerint, ami 12,3%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

A BNPL óriáscégek szerint a nagy hitelügynökségek nem tudják kezelni az adataikat – és azok kiadása árthat az ügyfelek hitelpontjainak, amelyek kulcsfontosságúak a jelzáloghitelek és más hitelek biztosításához. A nagy hitelügynökségek viszont azt állítják, hogy készen állnak, míg két nagy hitelminősítő azt állítja, hogy felkészültek arra, hogy teszteljék, hogyan hatnak a termékek a számadataikra. Eközben azonban az iparágat fenyegető szabályozási törekvések patthelyzetben vannak.

Ugyanakkor a fejlődésnek vannak jelei. Az Apple Inc. az év elején az első nagy BNPL-szolgáltató lett, amely tranzakciós és fizetési adatokat szolgáltatott az Experian számára. Mostantól az Apple Pay Later tranzakciókból pillanatfelvételt ad a fogyasztók teljes adósságterhéről, de az információ nem használható fel a fogyasztói hitelminősítéshez. Más nagy cégek is azt mondták, hogy az ügyféladatok közlése előtt biztosítékot akarnak arra, hogy a fogyasztók hitelpontszámai és adataik védve lesznek.

Mindeközben az átláthatóság hiánya miatt a Federal Reserve Bank of New York kutatói, akik negyedévente átfogó jelentést tesznek közzé a 17,5 billió dolláros amerikai háztartási adósságról, meg vannak győződve arról, hogy emiatt nem veszik észre, mi történik pontosan a gazdaságban.

0 százalék a kamat, de a késedelem itt is drága

A Harris Poll múlt hónapban végzett felmérése néhány fontos támpontot ad arról, hogy az amerikaiak hogyan használják a BNPL-t. Egyrészt a fizetések kisebb darabokra osztása több költekezésre ösztönöz. A BNPL-t használó válaszadók több mint fele azt mondta, hogy ez lehetővé tette számukra, hogy többet vásároljanak, mint amennyit megengedhetnek maguknak, míg közel egynegyedük egyetértett azzal az állítással, hogy a BNPL-kiadásaik „kicsúsztak a kezükből”. A Harris azt is megállapította, hogy a felhasználók 23%-a azt mondta, hogy a fizetések felosztása nélkül nem engedhetné meg magának a megvásárolt termékek többségét, míg több mint egyharmaduk azután fordult a szolgáltatásokhoz, hogy kimerítette a hitelkártyáikat.

A rövid lejáratú hitelek részletfizetési lehetősége már évek óta létezik, de a világjárvány idején robbanásszerűen megnőtt a népszerűsége, különösen a fiatalabb, digitálisan képzett fogyasztók körében, akik a hitelkártyák alternatívájaként vonzódtak a szolgáltatásokhoz. Az úttörő BNPL-cégek, köztük az Afterpay, a Klarna és az Affirm, divatos kiskereskedőkkel együtt indultak, a közösségi média influencerekkel kötöttek partnerséget, és az alkalmazásokban és az online pénztárakban is elterjedt opcióvá váltak.

A BNPL gyors hiteljóváhagyást kínál, és lehetővé teszi a fogyasztók számára a részletfizetést. Az első általában azonnal esedékes, a többit pedig gyakran kéthetente egyszer szedik be a népszerű „négyszer fizetős” hitelek esetében. Általában nincs kamat vagy díj, amíg a kifizetések időben történnek. A hitelkártya-társaságokhoz hasonlóan a BNPL-cégek is a kereskedők által fizetett díjakon keresik a pénzt – és egyeseknél a nem teljesített kifizetésekért komoly büntetéseket szabnak ki, végső esetben a végrehajtás sem marad el.

A termékek gyors elterjedése a nagyobb pénzintézeteket is arra csábította, hogy felajánlják a fizetés felosztásának lehetőségét, még akkor is, ha a szabályozó hatóságok figyelmeztetik őket a kockázatokra. Ezek közé tartozik a PayPal Holdings Inc., a U.S. Bancorp és a Citizens Financial Group Inc. Még az olyan nagy bankok, mint a Citigroup Inc. és a JPMorgan Chase & Co. is rendelkeznek hasonló lehetőséggel a hitelkártyáikon.

Az iparág pénzügyi kiegyenlítőnek nevezte magát. Azzal érvelnek, hogy a „puha hitelellenőrzés” – amikor a hitelező lefuttatja a fogyasztó hiteltörténetét anélkül, hogy befolyásolná a hitelminősítését – bővíti a hitelhez való hozzáférést a hagyományos hitelezők által alulszolgáltatottak számára, míg a nulla kamatozás jobb üzletet kínál, mint sok kártya.

Az Affirm szerint ügyfeleinek átlagos kintlévősége 641 dollár, míg az Afterpay és a Klarna 250, illetve 150 dollárra teszi ezt a számot. Az Experian adatai szerint 2023 harmadik negyedévében az átlagos hitelkártyaegyenleg 6501 dollár volt.

A kritikusok mégis azzal érvelnek, hogy a BNPL különösen vonzó a pénzügyileg kiszolgáltatottak számára. A Consumer Financial Protection Bureau (Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Hivatal) felhívta a figyelmet a fogyasztókat érintő kockázatokra, többek között a meglepő késedelmi díjakra és a „rejtett kamatokra” – vagy amikor a BNPL-vásárlásokat magas kamatlábakat felszámító hitelkártyákkal végzik. A CFPB aggodalmát fejezte ki a „hitelek halmozása” miatt is, amikor az egyének egyszerre több BNPL-hitelt vesznek fel különböző szolgáltatóknál.

A robusztus fogyasztói kiadások és az alacsony munkanélküliségi ráta miatt sok közgazdász meg van győződve arról, hogy az amerikai fogyasztók továbbra is erősek, ami a Wall Streetet a gazdaságra nézve bizakodóvá teszi. Az utóbbi időben azonban a makacsul kitartó infláció visszavetette a közeli kamatcsökkentésre vonatkozó várakozásokat. Ez fokozza a háztartásokra nehezedő nyomást, amelyeket már így is feszít a benzintől és élelmiszertől kezdve a bérleti díjakon át a ruházati cikkekig sok mindenre vonatkozó magasabb ár. December végén a Philadelphiai Fed szerint a hitelkártya-egyenlegek majdnem 3,5%-a volt legalább 30 napos késedelemben, ami a legtöbb a 2012-es adatfelvétel kezdete óta. A névleges kártyamérlegek szintén új csúcsot értek el.

 Magyarországon is megjelent a konstrukció

Ami Magyarországot illeti, a Klarna – 0 százalékos kamattal, három részletben történő fizetéssel – már a magyar piacra is belépett, miközben több más szektorban és szolgáltatónál is megjelent, megjelenik a „Vásárolj most, fizess később” BNPL konstrukció.

Érsek M. Zoltán

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A klímavédelemről is szól a bécsi ViennaUP startup fesztivál

Hagyományosan a fesztivál keretében rendezik meg a Smart City Summit-ot, amely idén az energiafüggetlenségre fókuszál.

Csökkenő forgalomban esett a BUX a héten

A következő kamatdöntő ülést jövő hét kedden tartja a Magyar Nemzeti Bank, ahol az Equilor várakozása szerint 50 bázispontos kamatvágásról határozhatnak.

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Megnyílt a JÉGVILÁG a Nyíregyházi Állatparkban

A 10.000 évvel ezelőtti jégkorszakot valósághű mamutok, mamutcsontvázak jelzik.

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...