A kortikoszteroidok mellékhatásai

Dr. Kovács Anikó
szerző: Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész - WEBBeteg
aktualizálta: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész frissítve:

Nagyobb dózisban vagy hosszabb időn át adva a kortikoszteroidok élettani hatásai túlzott mértékűvé válnak, és ez mellékhatások kialakulásához vezet. A kortikoszteroidok legjelentősebb mellékhatása, hogy hosszú távú, vagy nagy dózisú alkalmazás után hirtelen abbahagyáskor mellékvesekéreg-elégtelenség tünetei mutatkoznak.

A téma cikkei

Miért és mikor jelenthetnek kockázatot? Mit tehetünk, hogy elkerüljük ezt?

Nagyobb dózisban vagy hosszabb időn át adva a kortikoszteroidok élettani hatásai túlzott mértékűvé válnak, és ez mellékhatások kialakulásához vezet. A kortikoszteroidok legjelentősebb mellékhatása, hogy hosszú távú, vagy nagy dózisú alkalmazás után hirtelen abbahagyáskor mellékvesekéreg-elégtelenség tünetei mutatkoznak.

Ennek oka, hogy a kívülről bevitt szteroid hatására csökken a mellékvesekéreg saját hormontermelése, sőt a szerv csökevényesedni kezd. A helyreállításhoz legalább 2 hónap szükséges, ezért egyszerűbb megelőzni a bajt.

Ezért van az, hogy hosszú távú kezelés után fokozatos adagcsökkentéssel állítják le a terápiát. Rövid idejű, nagy dózisú kortikoszteroid-kezelést is sokszor úgy folytatnak le, hogy az első napokban nagy dózist adnak, majd meghatározott időközönként egyre csökkentik azt.

A mellékvesekéreg-elégtelenség kockázata miatt nagyon fontos, hogy minden beteg szigorúan betartsa az orvos által előírt pontos gyógyszerszedési sémát.

A kortikoszteroidok lehetséges mellékhatásai

Fokozott fertőzésveszély kortikoszteroid-kezelés alatt

A kortikoszteroidok immunrendszert gátló hatásának következménye, hogy a fertőzésekre vagy sejtkárosodásokra bekövetkező immunválasz csökken. Az említett események láz nélkül, jó közérzet mellett, gyulladásos válaszreakció nélkül idézhetnek elő komoly elváltozásokat.

A nyugvó betegségek fellángolhatnak, az egyidejű fertőzések pedig súlyos következményekkel járhatnak. Jó példa erre, hogy ha asztmára inhaláló készülékes szteroidot alkalmazunk, akkor használat után mindig kötelező a száj- és toroköblítés, különben a helyi immungyengítés miatt Candida-fertőzés léphet fel a szájüregben.

Szteroidok alkalmazásakor nem ajánlott védőoltások beadatása sem, ugyanis az immunrendszer gyengesége miatt nem biztos, hogy kialakul a megfelelő védettség, sőt élő oltóanyagok esetén még a fertőzésveszély is fennáll.

Alkalmazásuk alatt gyakori a gyomorfekély kialakulása vagy a már meglévő fekélyek kiújulása, súlyosbodása, ami egyrészt a fekélyt okozó Helicobacter pylori nevű baktérium elleni csökkent védekezés miatt van, másrészt hozzájárul a mellékhatásként jelentkező megnövekedett savtermelés is.

A kortikoszteroidok és a cukorbetegség

A kortizol (a mellékvesekéregben termelődő szteroid hormon) emeli a vércukorszintet, a kortikoszteroidok (a kortizol szintetikus formái: hidrokortizon és kortizon) pedig oly mértékben felerősítik ezt a hatást, hogy akár cukorbetegség is kialakulhat. Már fennálló cukorbetegségben az egyidejűleg alkalmazott inzulin vagy más vércukorszint-csökkentő gyógyszerek hatását emiatt csökkentik.

A kortikoszteroidok egyéb mellékhatásai

A kortikoszteroidok szedése a fehérjeszintézist csökkenti, a fehérjelebontást pedig fokozza, összességében csökkenti az izmok fehérjemennyiségét, ami izomgyengeséget okozhat. A fehérjehiány gyermekeknél a növekedést is lassíthatja, emiatt ők nagyon érzékenyek a kortikoszteroidokra.

Gyulladásgátlóként vagy immunszuppresszív szerként adva nagy dózisban a kortizontúladagolás tüneteit produkálhatják, vagyis Cushing-kór alakulhat ki.

A kortizon az emésztőrendszerben csökkenti a kalcium felszívódását, míg a vesében növeli az ürítését. Ezáltal csökken a kalcium mennyisége, ami arra kényszeríti a szervezetet, hogy a csontokból mobilizáljon kalciumot. Fokozódik a csontbontás, mialatt a csontépítés üteme lelassul. Mindezek következtében fokozódik a csonttörések kockázata, főleg az idősebb korosztályban. Ezenkívül a kollagénbontás is fokozódik, míg a kollagén szintézise szintén csökken. A mellékvesekéreg kortizonjának ezirányú hatásai nem jelentősek, viszont a nagy dózisú vagy hosszú távon szedett kortikoszteroidok csontritkulást is okozhatnak mellékhatásként. Akik már eleve csontritkulásban szenvednek, azoknak nem ajánlott a szteroid gyulladáscsökkentők alkalmazása.

Mindezek mellett kortikoszteroidok szedésekor érdemes figyelembe venni ezen készítmények dermatológiai mellékhatásait is, melyek közé tartozik például a bőr elvékonyodása és berepedezése a bőr atrófiájának következtében, illetve az elhúzódó sebgyógyulás is.

Sok idegrendszeri mellékhatást is előidézhetnek a kortikoszteroidok, például csökkentik a görcsküszöböt, vagyis szedésük mellett nagyobb a görcsök kialakulásának esélye.

Befolyásolják a hangulatot, a viselkedést, ingerlékenységet, eufóriát, depressziót vagy pszichotikus tüneteket okozhatnak. Fokozzák a véralvadékonyságot és a véralvadásgátlók hatását gyengítik. Lázat, menstruációs rendellenességeket, szürkehályog-képződést és vérnyomás-emelkedést is okozhatnak.

A kortikoszteroidok és más gyógyszerek kölcsöhatásai

Más fekélyképző szerekkel, mint például a nemszteroid gyulladáscsökkentőkkel, szalicilátokkal vagy alkohollal együtt szedve szintén nő a fekélyek kialakulásának és a gyomorvérzésnek a valószínűsége. Fekélyben szenvedőknek ezért nem ajánlott kortikoszteroidokat szedni.

A kortikoszteroidok mellékhatásként csökkentik a vér káliumszintjét, főleg azok a hatóanyagok, melyeknek a só-vízháztartásra is van hatásuk. Ez önmagában nem jelentős, viszont más káliumszint-csökkentő gyógyszerekkel, például egyes vízhajtókkal, hashajtókkal, nemszteroid gyulladáscsökkentőkkel együtt szedve súlyos következményei lehetnek. Az alacsony káliumszint a szívglikozidok hatását erősíti és szívritmuszavarok kialakulásához vezethet.

Ez is érdekelheti Az anabolikus szteroidok és mellékhatásaik

Dr. Kovács Anikó, gyógyszerészDr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Aktualizálta: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész

Cikkajánló

Növényi alapú táplálkozás
Növényi alapú táplálkozás

Hogyan álljunk rá át?

Menstruáció előtt
Menstruáció előtt

Miért jelentkezhetnek megfázásszerű tünetek?

WEBBeteg - Füzesi Zsuzsa, fordító
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Fájdalomközpont - Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, sebész, fájdalomspecialista
WEBBeteg összeállítás - Dr. Lajtos Melinda, Dr. Reinhardt István
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.