szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az IDF állítása szerint precíz terrorelhárító akciót hajtanak végre, egy brit helyszíni tudósító szerint ez még nem a Rafah elleni nagy támadás, amivel Izrael az elmúlt hónapokban fenyegetőzött, inkább csak így próbálják egy kedvezőtlenebb megállapodásba belekényszeríteni a Hamászt.

Izrael háborúban
Kitört az újabb háború a Gázai övezetben, miután a Hamász palesztin terrorszervezet 2023. október 7-én megtámadta Izraelt. A brutális akcióban és az arra adott izraeli válaszcsapásokban ezrek haltak meg. A háború legfontosabb fejleményeit cikksorozatunkban követhetik.
Friss cikkek a témában

Újabb műveletet indított az izraeli hadsereg Rafah keleti részén – írja az IDF bejelentésére hivatkozva a Sky News. Az izraeli haderő szerint a menekültekkel túlzsúfolt városba behatoló katonák precíz terrorelhárító akciót hajtanak végre, melynek célja a város keleti részén található Hamász-fegyveresek semlegesítése és a terrorszervezet által fenntartott infrastruktúra megsemmisítése.

Ezenfelül az IDF azt is közölte, hogy az elmúlt nap folyamán az izraeli légierő több mint 100 célpontra (köztük katonai létesítményekre, megfigyelőpontokra, kilövőállásokra) csapott le a Gázai övezetben.

Mindez nem hangzik túl megnyugtatóan, olyannyira nem, hogy a tűzszüneti tárgyalások színhelyéül szolgáló Egyiptom vezetése már közölte, hogy Rafah izraeli megszállása palesztin menekülthullámot fog elindítani az ország irányába, és ez a helyzet veszélybe sodorja az 1979-ben megkötött izraeli–egyiptomi békeszerződést is.

Ezzel egyidejűleg a Sky News közel-keleti tudósítója arról számolt be, hogy a hadsereg mostani művelete még nem a nagy támadás Rafah ellen. Alistair Bunkall szerint az IDF mostani közlése szinte azonos azzal, amit kedden is kiadtak. A hadsereg tényleges akcióin egyelőre elkerülik Rafahot, és a külterület keleti szélén, illetve az egyiptomi határátkelő körzetében zajlanak, mérföldekre magától a várostól.      

„Ez nem a Rafah elleni nagy szárazföldi offenzíva, amellyel az izraeliek fenyegetőztek, ezért ez továbbra is elfogadható lépésnek minősül, különösen a Fehér Ház számára, amely az elmúlt hetekben komoly aggályokat fogalmazott meg egy teljes körű szárazföldi művelettel kapcsolatban” – írja Bunkall.

Amerikai tisztviselők egy része úgy véli, hogy Izrael megsérti a nemzetközi jogot Gázában

Az időzítés az, ami igazán jelentőssé teszi ezt az ügyet, ugyanis Antony Blinken külügyminiszternek május 8-án be kell számolnia a Kongresszus előtt arról, hogy hitelesnek tarja-e Izrael garanciáit arra, hogy a nemzetközi humanitárius törvények betartásával használja fel az USA-tól kapott fegyvereket.

A tudósító szerint az izraeliek ugyan még nem léptek be a városba, de ez változhat annak függvényében, hogy merre mozdulnak a tűzszüneti tárgyalások. A mostani akcióval tehát inkább a Hamászra próbálnak nyomást gyakorolni, hogy a szervezet fogadjon el egy számára kedvezőtlenebb megállapodást.

Képünkön izraeli katonák Rafah körzetében.