Mobil OFF, Élmény ON: a VakVarjú kreatív marketing kampánya

Dátum

Megosztás

Kreatív marketingkampányt csinált egy budapesti étteremlánc: a VakVarjú egy hétig extra ajánlattal várja azokat, akik bevállalják, hogy az étkezés ideje alatt nem nyúlnak az okostelefonjukhoz. Te kibírnád? Nos, most nem is ez a lényeg, hanem annak szeretnénk utánajárni a cikkben, hogy miért jó ötlet ez a kampány, miért működik, és hogy tudsz te is valami hasonlót kitalálni a piacodon!

Mi maga az ajánlat és a kampány?

A VakVarjú étteremcsalád „Mobil Off, Élmény On” programja egy hétig tartott április végén. Ez idő alatt arra bíztatták a vendégeiket, hogy helyezzék a mobiltelefonjaikat egy dobozba, és görgetés helyett inkább beszélgessenek, kapcsolódjanak. Családok, párok, és nagyszülő-unoka párosok is részt vehettek a kihívásban.

Ha a család minden tagja vállalta, hogy az étkezés ideje alatt a lezárt dobozba teszi kikapcsolt mobiltelefonját, akkor a 14 év alatti gyerekek ajándékba kapták a gyerekmenüt bármelyik VakVarjú étteremben. A pároknak a mobilmentes vacsoráért cserébe egy-egy pohár gyöngyözőborral kedveskedtek a pincérek. A nagyszülők és unokák élményekkel teli beszélgetéseit pedig egy-egy Dobay süteménnyel édesítették meg.

Forrás: VakVarjú

Miért működik a kampány?

Lássuk, miért is működik a mobilmentes kampány, mi van az akció mögött marketinges és pszichológiai szempontból:

Egy hétig tart – FOMO hatás

A mobilmentes ajánlatok egy hétre szólnak. Pont ezért izgalmas is, mert nem állandóan elérhető – ha valamit mindig megkap, akkor ahhoz hozzászokik és onnantól elvárja az ember. Az időszakosan elérhető kedvezmény viszont FOMO-t vált ki, azaz aktiválja a vendégekben a kimaradástól való félelmet. Továbbá határidőt az embereknek, ameddig muszáj asztalt foglalniuk.

Hirtelen nem az a kérdés, menjünk-e a VakVarjúba, hanem hogy mikor menjünk?

Ügyfélélmény-növelés

Az, hogy az emberek a mobiljukat nyomkodják a kapcsolódás helyett, általános jelenség. Egy étteremnek erre kicsi ráhatása van, pedig az ő ügyfeleik élményét rontja el, ha a beszélgetés és az ételekre való fókuszálás helyett zombiként görget a vendég.

A VakVarjú programja egy kicsit görbe tükröt mutat a vendégeknek: kényszeríti, hogy letegyék a telefont. Ha az ebéd vagy vacsora közben viszketni kezd az ember hüvelykujja, hogy görgetné egy kicsit a socialt, az rá is ébresztheti, hogy függő. De valószínűleg itt inkább egy ügyfélélmény-növelés történik egy akcióval összevonva. Ha a telefonok nélkül a családok vagy párok egy jót beszélgetnek, a nagyszülők-unokák kapcsolódnak, akkor egy nagyon erős pozitív érzelemmel mennek majd haza, amit az étteremhez is társítanak.

Az „ingyen” ereje

Lehet, hogy az akció nem működne ilyen jól, ha a kihívást teljesítőknek százalékos kedvezményt vagy kupont kínálnának, még ha gyakorlatilag pénzben ugyanakkora vagy nagyobb jutalom lenne a vendégnek, mint egy ingyen pohár bor vagy süti. Pszichológiailag azonban hatalmas ereje van annak, ha ingyen kapsz valamit (a nagyszülőknek ajándokozott Dobay süti pedig az étteremmel azonos tulajdonú cukrászda terméke, amit így megismertethetnek a vendégekkel!).

#kutatás: Kutatások is bizonyítják, hogy aránytalanul és irracionálisan többre értékeljük az ingyen terméket. A fogyasztók hajlandóak teljesen feladni a saját preferenciáikat és akár szuboptimális döntést hozni az ingyenes termék javára. Az ingyen sajt 103%-os növekedést produkált az eladásokban, az ingyen pizza kóstoló pedig 600%-ot. Erről bővebben itt írtunk: A vásárlók megőrülnek az ingyen dolgokért. Te kihasználod ezt?

A kampány eredménye

Persze, nem látjuk a VakVarjú számait, de bátran feltételezhetjük, hogy az akció eredményes. A mobilmentes kampányt ugyanis már ötödik éve rendezi meg az étteremcsoport! Ebből te is levonhatod a tanulságot.

A tényleges asztalfoglalások és vendégek számán túl a kampány témát ad a közösségi média kommunikációjuknak. Mi is LinkedInen találkoztunk az akcióval, és még az üzleti közösség előtt is jó eredményeket produkált a tulajdonos posztja (20 ezer videó megtekintés, több száz lájk, több tucat megosztás). Témát és apropót ad a posztolásra, igazán megkönnyíti a kommunikációt egy ilyen időszakos ajánlat. Blogposzt és sajtóközlemény is készülhet belőle (a VakVarjúét ide kattintva olvashatod).

Figyelem: egy ilyen aktivitás nem elég hogy folyamatosan új vendégeket, ügyfeleket szerezzen valaki, és nem is ez a célja. Sőt, sokkal inkább szól a visszatérő vendégeknek, hogy ott maradjon a fejükben, hogy ez egy trendi márka, itt valami történik, új dolgokat találnak ki. Hasonló például a Bamba Marha kék színű Együtt burgere, amivel az autizmus világnapjára hívják fel a figyelmet, és az eladások után 500 Ft-tal támogatják az Együtt az Autistákért Alapítványt.

Tanulságok, min gondolkozz te is?

Nem érdemes egy ilyen marketing kampányt lemásolni, de kezdj el ötletelni, te milyen időszakos kampányt csinálhatsz?

  • Rendszeresség. Ha volt egy jó ötleted, sikeres kampányod, azt te is újra előveheted! Volt az elmúlt években olyan aktivitásod, ami jól hozta az eredményeket? Csináld meg újra, hozd vissza akár minden évben te is. Még jól is hangzik, hírértékű hogy harmadik, ötödik, jubileumi… akármi.
  • Az ügyfelek és a közösségi média is jól reagál, ha valamilyen társadalmi problémára, káros jelenségre reagál egy márka. Ne egyből arra gondolj hogy politikai kérdésekbe kell beleállni! A te területeden milyen trendek vannak, esetleg mi lehet kellemetlen a fogyasztónak? Pl: keveset mozognak az emberek, magányosak az idősek, szemetelés, dohányzás/alkoholfogyasztás…
  • Hatalmas ereje van az ingyen terméknek. Te tudnád valamilyen ajándékkal motiválni az embereket, ami neked valószínűleg elenyésző költség – sőt, akár egy új terméked kóstolója, csalija?
  • Gondolnod kell a visszatérő vevőkre, hogyan tudod őket emlékeztetni, hogy még itt vagy, sőt nálad történnek dolgok?
  • Gondolkodj időszakos kampányokban, aminek van lejárati dátuma – így keltesz FOMO-t az ügyfelekben hogy ne halogassák a rendelést, foglalást.

Kapcsolódó tartalmak

Kiemelt kép: Canva
Források: VakVarjú, Bamba Marha

Sólyom Eszter
Sólyom Eszter
A MinnerAkadémia színfalai mögött azon dolgozom, hogy a legfontosabb információk a lehető legjobb minőségben jussanak el hozzád. A Minneren előszeretettel írok cégkultúráról, társadalmi felelősségvállalásról, szervezetfejlesztésről.