szerző:
Kurucz Tünde
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bár idén sokan számítottak gazdasági feladatokra a matekérettségin, még az emelt szintű feladatsorban sem kerültek elő. Mutatjuk, mennyire találták nehéznek a diákok az emelt matek írásbelit.

Az idei az év az első, amikor az diákok az új 2020-as NAT alapján adnak számot a tudásukról, emiatt a közép-és az emelt szintű matekérettségi is változott, igaz csak a tematikájában, a vizsga szerkezete azonban ugyanolyan maradt.

Matekérettségi 2024

Idén is a matek írásbeli első részében négy feladatot kellett megoldania az emelt szinten vizsgázóknak, ezek közül pedig három több részkérdést is tartalmazott a feladatlap. A második rész öt, egyenként 16 pontot érő feladatból állt, ezek közül legalább kettőben a gyakorlati életben előforduló szituációból származó problémát kellett a diákoknak a matematika nyelvére lefordítani, majd az ehhez kapcsolódó kérdésekre válaszolni. A második részben azonban az öt feladatból csak négyet kellett megoldaniuk.

"Teljesen átlagos volt az emelt matek, két óra alatt végeztem"

- mondta az Eduline-nak a budapesti gimnazista Áron, akinek ezután még bőven volt ideje átnézni a megoldásait.

Áron hozzátette, hogy a feladatok között szerepelt például, hogy hányan foghattak kezet egy focimeccsen, amit egy gráf segítségével több lépésben ki lehetett számolni. A gúla térfogatának maximalizása pedig egy olyan példa volt a gimnazista szerint, ami a hétköznapi életben, egyes munkakörökben is előfordulhat.  Áron azt viszont érdekesnek találta, hogy bár sokan számítottak gyűjtőjáradékra vagy annuitásra, egyetlen gazdasági feladat sem szerepelt a feladatsorban.

A szintén budapesti gimnazista Benjáminnak egyik feladat sem okozott különösebb nehézséget, bár szerinte az exponenciális függvény inverze többeket meglephetett. A második részben a margitszigeti futók átlagsebességének  kiszámolását is könnyűnek találta, hiszen a megoldáshoz csak egy egyenletrendszert kellett felírni. Benjámin a feladatsort két óra alatt megírta, de kihasználta a hátralévő időt, és még egyszer alaposan átnézte a számításait.

Egy-két apró figyelmetlenségi hibát javítottam, ami nálam azért elő szokott fordulni, így összességében 90 százalék feletti eredményre számítok.

- tette hozzá Benjámin.

Az első részre összesen 51 pontot kaphattak a tanulók, míg a másodikra 64-et, így összesen 115 pontot szerezhetnek az írásbelin. Ha valakinek az írásbeli rosszul sikerült, a szóbelin még javíthat, hiszen emelt szinten mindenkinek kell szóbeliznie is matekból.

Érettségizzetek velünk!

Mint minden évben, az Eduline-on idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről.

A vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk téjékozódhattok elsőként.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként pedig arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2024-es érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.