Szerző: Koi Tamás

2024. május 6. 14:21

Katonai bázisokon is landoltak hamis Cisco eszközök az évtized átverésével

Oktatási intézmények, kórházak sőt a hadsereg is vásárolt becslések szerint több százmillió dollár értékben hamisított Cisco hálózati eszközöket abból a céghálózatból, melynek irányítóját most ítélték el.

Emlékszik még valaki Onur Aksoyra? Ron Aksoyra? Netán Dave Durdenre? Ők azok, pontosabban ő az, aki közel tíz éven át t verte át gyanútlan áldozatait Cisco vállalati IT-berendezések, így elsősorban különböző hálózati berendezések hamisítványainak értékesítésével.

A férfit (akinek a valódi neve Onur Aksoy) 2022-ben állították bíróság elé - az akkori vádirat szerint a többek között az Amazonon és az eBay-en árult több tízezer hamisítvány hongkongi és kínai forrásból érkezett be az Egyesült Államokba és egy összesen 19 cégből álló hálózaton keresztül került a megtévesztett vevőkhöz, melyek körében vállalatok és állami intézmények egyaránt megtalálhatók voltak.

onur-aksoy

A török-amerikai kettős állampolgárt tavaly júniusban több vádpontban bűnösnek találta a bíróság, az ítélethirdetésre pedig múlt héten került sor. 

Aksoy az ítélet szerint 78 hónapnyi letöltendő börtönbüntetést kapott, emellett 

100 millió dollárnyi kártérítést köteles fizetni a Cisco-nak

ami mellett eltörpül a szintén kiszabott 40 ezer dolláros büntetés és egyéb eljárási díjak.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Az ítélethirdetés során több pikáns részlet is kiderült az ügyről, így például a New Jersey-i Ügyészi Hivatal közleménye szerint Aksoy a Pentagonra is sikeresen rásózott hamis Cisco berendezéseket, melyeket a hadsereg, a haditengerészet és a légierő is használt, többek között az F-15 -ös, F-18 -as és F-22 -es vadászgépek, AH-64 harci helikopterek, P-8 tengeri járőrrepülőgépek és B-52 -es nehézbombázók üzemeltetését és kiképzési feladatait ellátó informatikai háttérrendszerekben.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról