Hirdetés

Vigyázat, már megint vacakol az iPhone ébresztője



|

Rendkívül kellemetlen hiba sújtja az almás mobilokat, és ez már nem az első alkalom.

Hirdetés

Alapvetően üdvözlendő fejlemény, hogy az okostelefonoknak hála már nem kell külön vekkert is beszerezni otthonra, másrészt viszont az ember ezzel kiteszi magát az elalvás kockázatának, ha valami mégsem stimmel a készülékkel. Az elmúlt hónapokban az Apple két példát is prezentált erre a bosszantó forgatókönyvre: az iPhone 15-széria tagjai tavaly ősszel sokaknál ok nélkül kikapcsoltak az éjszakai órákban, ami elmaradt ébresztésekhez vezethetett, majd decemberben már konkrétan az ébresztő funkció elromlására panaszkodtak az iOS 17 operációs rendszer felhasználói.

A cupertinóiak ugyan mindkét esetben javították a hibát, de a jelek szerint nem sokáig maradhattak nyugodtak az iPhone-tulajdonosok, a történelem ugyanis most megismételni látszik önmagát.

Hirdetés

Nemrég a The Guardian hívta fel rá a figyelmet, hogy több TikTok-videó is az ébresztési hiba visszatértéről számolt be, ami vagy a vekker bekapcsolásának teljes elmaradásában, vagy túl halkan lejátszott ébresztési hangokban nyilvánul meg. A brit lap által linkelt posztok közül ráadásul az egyik már egy hónapos is elmúlt, így meglehet, hogy a probléma valójában régebb óta fennáll.

@elizabethannswenson Turn off “attention aware features” inside of face id and passcode #iphone15pro #iphonealarm ♬ original sound - Elizabeth

A cikk mindenesetre azt írja, hogy időközben az Apple-höz is eljutott a dolog híre, és a gyártó már dolgozik a megoldáson, arról viszont nincs információ, hogy mikor érkezhet a javítás. Az egyelőre nem tiszta, hogy csak az ősz óta forgalmazott iPhone 15-szériát, vagy korábbi modelleket is sújtja-e a jelenség.

Az uralkodó elmélet mindenesetre a decemberi előzményhez hasonlóan most is a Figyelemkezelőt teszi felelőssé a súlyos bakiért. Ez az iOS egy beépített funkciója, ami lehetővé teszi, hogy a FaceID-t vezérlő ThrueDepth kamera érzékelje, amikor a képernyőt nézzük, ilyenkor automatikusan lehalkítva a riasztások hangját és ébren tartva a kijelzőt. Amennyiben ez a megoldás a ludas, az iPhone valamiért azt gondolja, hogy éppen használjuk, és a szokásosnál jóval halkabban játssza le az ébresztésért felelő csengőhangot, ami sokaknál elalváshoz vezethet.

Aki tehát tapasztalja a problémát, az a Beállítások > FaceID és jelkód > Figyelemérzékelő funkciók kapcsoló deaktiválásával lőheti ki a funkciót, így nem muszáj az Apple munkatársaira várnia a javítással.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.