szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az infláció nem tart a tervezett 2%-os cél felé – ezzel indokolt az amerikai jegybank szerepét betöltő FED, amelynek döntése nem lepett meg igazán senkit sem.

“Az infláció még mindig túlságosan magas” – indokolta Jerome Powell, a Fed elnöke azt, miért nem változtatott az alapkamaton az amerikai jegybank szerepét betöltő testület. Az elnöke hozzátette, szerinte egyáltalán nem biztos, hogy tovább tudják csökkenteni az inflációt. „Az előttünk álló út bizonytalan.”
A befektetők már annak is örültek, hogy Powell nem célzott arra, kamatemelés is lehetséges, hiszen húsz éve nem állt ilyen magasan a kamat az USA-ban. A Dow Jones index azonnal 500 pontot ugrott erre a “jó hírre”.

Powell megerősítette: nincsen hosszútávú stratégiájuk: ”minden ülésen újra megvizsgáljuk a helyzetet, és azután döntünk”.

A mennyiségi szigorítás enyhül

2022 júniusától van érvényben a mennyiségi szigorítás, amelynek értelmében havi 95 milliárd dollárt vonhatnak ki az államkötvénypiacról. Ezt csökkentették 60 milliárdra, majd pedig júniustól 25 milliárd lesz a felső határ.

A vásárlók az infláció ellenére költekeznek

Powell figyelmeztetett, hogy az inflációnak különösen kellemetlen hatása lehet a szegényebb rétegekre, amelyek az áremelkedés ellenére hitelre vásárolnak, és a végén nehéz helyzetbe kerülhetnek. Mekkora az infláció az USA-ban? A FED célja 2%, de még jóval efölött van: 2,7% – írja a CNBC gazdasági portál, amely hozzáteszi, hogy a valós szám sokkal inkább 2,8%, hiszen ebben már benne vannak az energia- és élelmiszerárak is, amelyeket a szezonális ingadozás miatt ki szoktak hagyni a hosszú távú statisztikákból. A baj az, hogy az amerikai gazdaság közeledik a stagfláció felé, amelyet Nouriel Roubini többször is megjósolt. A GDP-növekedés ugyanis csak 1,6% volt az első negyedévben annak ellenére, hogy a Biden-kormányzat mindent megtett a fellendülés érdekében, hiszen választási év van az Egyesült Államokban.
Tovább nőttek a munkabérköltségek, mert Joe Biden célja az, hogy újraiparosítsa Amerikát, visszahozza a gyártást Kínából és más országokból, ahova az outsourcing évtizedeiben az amerikai ipar kitelepült.

Nyugi – ez a Fed legfőbb üzenete

Powell és társai mindenkitől türelmet kértek, mert nem akarnak elhamarkodottan dönteni. Nincs egyetértés a döntéshozók között: van, aki kamatemelést lát szükségesnek, mások csökkentést. Így született meg a döntés, hogy minden marad a régiben.

Mikor lehet kamatcsökkenés, amiben az egész világon reménykednek, hiszen az olcsóbb pénz fokozná a beruházási kedvet? A Federal Reserve Board tagjai igyekeztek mérsékelni a várakozásokat: Atlanta FED-elnöke például azt mondta, hogy egyetlenegy kamatcsökkentésre számít, de arra is csak az utolsó negyedévben.

Jerome Powell elnök sajtóértekezletén hangsúlyozta: ”a politikai helyzetet ki akarjuk zárni a döntéshozatalból!” Ezzel az elnökválasztási kampányra utalt.

A Wall Street Journal a napokban megírta: Trump környezetében olyan törvénymódosítást készítenek elő, amely nagyobb szerepet szánna az Egyesült Államok elnökének a Fed döntéseiben. Trump korábban bolondnak nevezte Powellt, mert a FED kamatot emelt 2018-ban. Ezzel szemben Powell, akit egyébként még Donald Trump nevezett ki és Biden meghosszabbította mandátumát, sajtóértekezletén most hangsúlyozta: “mi az egész amerikai népet szolgáljuk”.