szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem úgy tűnik, hogy az e-cigi jobb lenne a hagyományos dohánytermékeknél: most éppen veszélyes anyagokat találtak azok vizeletében, akik rendszeresen szívnak e-cigarettát.

Mérgező nehézfémeknek tehetik ki a szervezetüket azok a tinédzserek, akik rendszeresen használnak e-cigit – állítja a Nebraska Egyetem kutatói által vezetett, a Tobacco Control folyóiratban publikált tanulmány.

A kutatók 200 amerikai fiatalt vizsgáltak, akik 13 és 17 év közöttiek voltak. Mint kiderült: azok vizeletében, akik naponta legalább nyolcszor szívtak bele az e-cigarettába, 30 százalékkal több ólom és kétszer több urán volt kimutatható – szemben azokkal, akik csak alkalmilag használták az e-cigit.

Arra is fény derült, hogy azoknál, akik az édes ízvilágú termékeket preferálták (szemben a mentolos, mentás ízekkel), az urán biomarkerei kiugróan magasak voltak. Ennek oka, hogy az e-cigikhez használt folyadékok tele vannak méreganyagokkal.

Tényleg egyre kevésbé menő rágyújtani, vagy valami egészen másról van szó?

Csökken a hagyományos cigarettára gyújtók száma, de a legtöbb esetben a szokás nem vész el, csak átalakul. A jövedéki adó jelentős uniós emelése a hagyományos formában és az új módszerrel dohányzókat is érintheti.

A Science Alert hangsúlyozza: a kutatásból hiányzott egy olyan kontrollcsoport, amely nem használ e-cigit. Így össze lehetett volna vetni az eredményeket olyan emberekével is, akik abszolút nem használják az elektromos cigarettát.

Az e-cigi jelentette veszély azonban így is aggasztó, és további, nagyobb vizsgálatok lesznek szükségesek a területen. A kis létszámú vizsgálat nem jelenti egyenes ágon azt, hogy az e-cigi nehézfémek felhalmozódását okozza a szervezetben – viszont már korábbi vizsgálatok is jutottak hasonló megállapításokra.

Ez pedig igencsak aggasztó, ugyanis az ólom és az urán fejlődési rendellenességeket okozhatnak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.