Logisztika Miért fontos a vertikális és horizontális integráció az ellátási láncok számára?

Miért fontos a vertikális és horizontális integráció az ellátási láncok számára?

autopro.hu/R.K.E. | 2024.05.02 04:20

Miért fontos a vertikális és horizontális integráció az ellátási láncok számára?

Fotó: Pexels

A vertikális és horizontális integráció kulcsfontosságú stratégiát jelent az ellátási lánc iparágának bonyolultságában navigáló és növekedést remélő vállalatok számára. A modern kereskedelem dinamikus környezetében a műveletek racionalizálásának és az általános hatékonyság növelésének képessége kiemelkedő fontosságú.

Hirdetés

A vertikális és horizontális integráció stratégiájának kombinálásával a vállalatok elérhetik az ellenőrzés és a rugalmasság közötti kényes egyensúlyt, stratégiai pozícióba helyezve magukat az ellátási láncban, hogy gyorsan alkalmazkodjanak a piaci változásokhoz, csökkentsék a költségeket és végül gyarapodjanak a folyamatosan változó üzleti környezetben.

A horizontális integráció jó példája lehet a Misfits Market által az Imperfect Foods felvásárlása. Miután az élelmiszerszállítás világjárványszerű magassága csökkenni kezdett, a Misfits stratégiai döntést hozott az Imperfectbe való befektetésről, kihasználva eszközeiket és ellátási láncukat, hogy csökkentsék a fogyasztókra hárított szállítási költségeket, miközben növelik piaci részesedésüket.

A vertikális integráció viszont nagyobb ellenőrzést, alacsonyabb költségeket vagy jobb árrést biztosíthat. Amikor az American Eagle megvásárolta a Quiet Logistics 2021-et, a kiskereskedő azt remélte, hogy jobban ellenőrizheti ellátási láncát, miközben harmadik fél logisztikai szolgáltatóként a termékek gyors és költséghatékony szállításához szükséges mennyiséget gyűjti össze.

A Deloitte kutatása szerint a bejelentett ügyletek több mint felét az ellátási lánc szinergiái teszik ki. A szinergiák legnagyobb százalékát, 50-60 százalékát a fogyasztási és ipari termékek ipara adja. A kutatás szerint a legfontosabb anyag- és költségszinergiák közé tartoznak a gyors beszállítói szerződés-tárgyalások, a stratégiai beszerzés, a fuvarozói konszolidáció, a tervezési költségek és a gyártás, valamint a SKU-racionalizálás.

A volumen és az eszközök kihasználása

Évek óta ömlöttek a források az eszköz nélküli, technológiai szempontból előremutató logisztikai startupokba, amelyek gyorsabb és jobb időbeni szállítást ígértek a szoftverek segítségével. A saját tulajdonú eszközök, például raktárak, teljesítési központok vagy akár teherautók azonban a vállalatok számára a legnagyobb fokú ellenőrzést biztosítják az ellátási lánc felett.

A kiskereskedők azt is felismerték, hogy még a gazdasági visszaesés ellenére is könnyen integrálhatják az új technológiát, és maximalizálhatják fizikai beruházásaikat azáltal, hogy más márkák számára harmadik félként logisztikai szolgáltatóként működnek. Továbbra is mozgathatják saját termékeiket, betarthatják a gyors és költséghatékony szállítási ígéreteket, miközben egy további, külső márkákból származó bevételi forrást is hozzáadhatnak.

Gyorsabb technológiai fejlesztések

Az e-kereskedelem és a globális forgalmazás mai gyors tempójú világában a vállalkozások folyamatosan innovatív módszereket keresnek ellátási láncuk működésének racionalizálására. 2023 májusában az Ingka Group, az Ikea áruházak legnagyobb tulajdonosa és üzemeltetője bejelentette, hogy felvásárolta a Made4netet, egy amerikai központú ellátási lánc szoftverszolgáltatót, amely automatizált raktárrendszereket tervez a megrendelések teljesítésének javítása érdekében.

A megrendelések teljesítése és a legmodernebb ellátási lánc az, ami az Ikeánál valóban égve tartja a villanyt. A termékek precíz kezelése és csomagolása kulcsfontosságú, és az automatizált raktárrendszerek kevesebb hibát jelentenek a teljesítésben, ami nagyobb vásárlói hűséget és bizalmat eredményez.

A technológia nulláról való kiépítése sok évet vett volna igénybe az Ikeának, de a horizontális terjeszkedés révén meg tudták tartani piaci részesedésüket, miközben megfeleltek a fogyasztók elvárásainak. Azoknak a vállalatoknak, amelyeknek nincs lehetőségük egy vállalat teljes körű felvásárlásához, érdemes megfontolniuk az ugyanezt a célt szolgáló plug and play technológiát.

Működési hatékonyság

Az ételkiszállítási ágazatban a Wonder, a gyorsan növekvő virtuális étkezdékkel foglalkozó vállalat bejelentette, hogy 2023 szeptemberében felvásárolja a Blue Apron étkezési csomagokkal foglalkozó vállalatot, azzal a céllal, hogy digitális platformot hozzon létre az étkezéshez.

A hír az étkezési csomagok konszolidációjának egy évét követi a versenyképes ételkiszállítási iparágban. A szállítások összevonása lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy kihasználják a méretgazdaságossági előnyöket. A nagyobb szállítmányok általában alacsonyabb egységenkénti szállítási költségeket eredményeznek, mivel a fuvarozók optimalizálni tudják az útvonalakat és hatékonyabban tudják kihasználni a rendelkezésre álló helyet.

Hogyan néz ki tehát a jövő a gyors és költséghatékony szállítást biztosítani kívánó márkák számára? A Capstone Partners szerint a korai fázisú logisztikai startupok felé irányuló finanszírozás hiánya szinte biztosan több horizontális és vertikális integrációt fog eredményezni – írja a supplychaindive.com.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink