Hirdetés

Az Európai Unióban sem kizárt a TikTok betiltása



|

Az Európai Bizottság vezetője szerint az öreg kontinensen is tisztában vannak a kínai platform veszélyeivel.

Hirdetés

Viharos idők járnak a TikTokra, miután az Egyesült Államok törvényhozói a múlt héten elfogadták azt a jogszabályt, amely 9 hónapon belül előírja az anyacég ByteDance számára a 170 millió felhasználót kiszolgáló amerikai leányvállalata értékesítését, ellenkező esetben a közösségi oldal teljes betiltását helyezve kilátásba.

Az Európai Unióban ezzel szemben a TikTok Lite app egyik addiktív funkcióját kényszerült visszavonni az üzemeltető, illetve egy másik vizsgálat is indult a platform ellen a kiskorúak védelmében tapasztalt hiányosságok miatt. A teljes betiltásról tehát az EU-ban egyelőre nincs szó, ez azonban még változhat.

Hirdetés

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ugyanis egy maastrichti vitaest keretében a moderátor témafelvetésére úgy válaszolt, hogy az EU-ban sincs kizárva a tiltás - számolt be róla a Politico. A német politikus emellett arra is rámutatott, hogy az Európai Bizottság volt az első szervezet a világon, amelyik betiltotta a biztonsági kockázatként azonosított TikTok alkalmazást a szolgálati készülékeken.

"Pontosan tisztában vagyunk a TikTok veszélyességével."

- mondta von der Leyen. A nyilatkozat ugyanakkor még nem jelenti, hogy az EU is a kínai platform kiebrudalására gyúr, annál is inkább, mivel a politikus nem az Európai Bizottság elnökeként, hanem az Európai Parlament legnagyobb frakcióját adó Európai Néppárt listavezetőjeként jelent meg a kijelentésének helyt adó vitán. A Bizottság vezetői posztját 2019 óta betöltő von der Leyen ugyanakkor már bejelentette, hogy a következő ciklusban is pályázik a székre.

Mindent összevetve több európai országban is hasonlóan gondolkodnak a TikTokról, mint az USA-ban. Ezeket az államokat szintén aggodalommal tölti el, hogy a tulajdonos ByteDance az autoriter kínai rezsim szoros kontrollja alatt áll, ami miatt nem zárhatók ki a felhasználók adataival való visszaélési kísérletek, ahogy a központilag szervezett dezinformációs kampányok sem. Erre hivatkozva korábban például az Egyesült Királyság , Franciaország és Ausztria is betiltotta a TikTok telepítését a kormányzati eszközökön.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.