eur:
386.97
usd:
355.84
bux:
68088.24
2024. május 17. péntek Paszkál

Angol főszereplői lehetnek a német–spanyol BL-elődöntőnek

Két angol lehet a kulcsfigurája a kedd esti müncheni Bajnokok Ligája-elődöntőnek: Harry Kane a Bayernből és Jude Bellingham a Real Madridból. Mindketten csapatuk házi gólkirályai.

Kane 31 éves, pályafutása előző tíz esztendejében a Tottenham Hotspurben futballozott, mígnem tavaly nyáron Bayern München szerződtette. Minden idők leggólerősebb játékosa az angol válogatottban (immár ő a csapatkapitány is), csak a klubpályafutása során 542 tétmérkőzésen 338 gólt szerzett, mégis hiányérzete van: felnőtt futballistaként még soha, egyetlen trófeát sem nyert meg.

Vélhetően ezért is igazolt a Spursből a Bayernhez, de – bár ez legkevésbé rajta múlt – „hiába”, megszakadt a bajorok sikerszériája a Bundesligában, s nem tudtak még csak döntőbe sem jutni (sőt, kiestek még ősszel) a Német Kupában. Kane azonban elképesztő első idényt produkált: eddig

  • 31 bajnoki mérkőzésen 35 gólt szerzett,
  • a Bajnokok Ligájában 10 találkozón 7 gólig jutott,
  • minden sorozatot figyelembe véve 42 meccsen 42 gólt ért el.

Ezek a mutatók a Bayern Münchennél korábban csak Gerd Müllerre és Robert Lewandowskira voltak jellemzők, az angol csatár rekordokat döntött, s még újabbak is előtte állhatnak, három mérkőzésen hat gólt kelle(ene) szereznie ahhoz, hogy beállítsa Lewandowski 2020–2021-es teljesítményét.

Gyermekkorának egyik egykori klubja, az Arsenal ellen is szerzett gólt, igaz, „csak” büntetőből. A Real Madrid ellen eddig kétszer játszott, a Tottenham mezében, a 2017–2018-as idényben. 2017 őszén, a csoportkörben a Wembley-ben nyert, idegenben döntetlent játszott a csapata, Kane egy gólpasszig jutott. Mindkét csapat továbbjutott, de aztán a Spurs kiesett a nyolcaddöntőben, a Madrid ellenben megnyerte Kijevben a trófeát.

Az ellenfél

Jude Bellingham tizenhét évesen igazolt a Bundesligába, a Borussia Dortmundhoz. Három szezont töltött ott, középpályásként 132 mérkőzésen 24 gólt szerzett, 2021-ben a Német Kupa győztese lett. Tavaly nyáron 103 millió euróért igazolt a Real Madridhoz, ez az alapdíj, a teljesítményeken alapuló bónusszal együtt felmehet az összeg 133,9 millió euróra. Az első idénye azt sejteti, a második összeghez közelít majd a summa.

Bellingham különösen ősszel játszott kiválóan, Karim Benzema távozása, Vinícius Júnior és Rodrygo sérülése idején szinte egyedül cipelte a hátán a csapatát. Már augusztusban a La Liga góllövőlistájának élére ugrott, ő lett az első angol futballista, aki kiérdemelte A hónap játékosa címet a spanyol élvonalban.

A 95. percben gólt szerzett a Getafe ellen a felújított Bernabéuban, s ezzel Pepillo (1959–1960) és Cristiano Ronaldo (2009–2010) után a harmadik játékos lett, aki az első négy, Real Madridban játszott tétmérkőzésén gólt szerzett. Az első 10 meccsén 10 gólt lőtt a Madridban, amivel beállította debütálásának mérlegét.

Miután gólt szerzett Barcelonában, az El Clásicón is, az első madridista lett, aki az első BL-meccsén és az első El Clásicóján egyaránt gólt szerzett. Tizennyolc év után szerzett ismét gólt angol az El Clásicón, egy egykori aranylabdás, Michael Owen óta.

2023 őszén két díjat is megkapott mint a legjobb utánpótláskorú játékos: a France Footballtól a Kopa-trófeát, majd ő lett a Golden Boy is.

Bár utána sérüléssel kínlódott, az első 15 mérkőzése után 14 találatnál járt, ami megint csak csúcsbeállítást jelentett, Pruden (Prudencio Sánchez), Alfredo Di Stéfano és Cristiano Ronaldo nyomába lépett. S még nem volt vége: ő lett a Bajnokok Ligája-történet legeredményesebb csapatának, a Real Madridnak az első játékosa, aki az első négy Bajnokok Ligája-mérkőzésén gólt szerzett.

Tavasszal kissé hátravontabban játszik, az előkészítésből is kiveszi a részét. De még így is nagyszerű a mérlege: 36 tétmérkőzésen 21 gólt szerzett. Tegyük egymás mellé: a Dortmundban három év alatt 132/24, a Madridban kilenc hónap alatt 36/21 a mutatója. A Bayern München ellen eddig nyolc mérkőzésen szerepelt. Gólt nem szerzett, de négy gólpassz is a nevéhez fűződik.

A Bayern München és a Real Madrid kedd este 9 órától játssza az első elődöntőt a 2023–2024-es BL-idényben, az Allianz Arénában. A spanyol csapatból hiányzik majd a korábbi Bayern-sztár, a sérült David Alaba, és az eltiltott Daniel Carvajal is. A németektől Kingsley Coman hiányzik majd.

Címlapról ajánljuk
Szabados Gábor Dejan Stankovic távozásáról: szakmailag visszalépés, de „ több millió oka lehetett a döntésének

Szabados Gábor Dejan Stankovic távozásáról: szakmailag visszalépés, de „ több millió" oka lehetett a döntésének

A sportközgazdász szerint meglehetősen furcsa, hogy nem vitt végig egy teljes szezont a Ferencvárossal a szerb vezetőedző. Arról is beszélt az InfoRádióban, hogy valószínűleg keménykezű, energikus szakembert keres a klub, és megítélése szerint elsősorban szláv, kelet-európai származású trénerek jöhetnek szóba.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×