szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A helyiek a biztosítással trükköznek.

Egyre elterjedtebb jelenség a lengyel rendszámtáblák használata a motorokon és az autókon Olaszországban. Ez leginkább Nápolyra és környékére jellemző a Corriere Motori szerint – az országban forgalomban lévő 53 ezer külföldi rendszámtábla közül 35 ezret ott használnak.

A jelenség a biztosítási költségekkel függ össze. Egy robogó biztosítása a fiatalabbaknak ott akár 1500 euróba (közel 600 ezer forint) is kerülhet, ám külföldi rendszámmal a költségek akár az ötödükre is csökkenthetők.

A trükkös rendszámozáshoz egy olyan céget kell találni, amely a járművet papíron Lengyelországba exportálja és ott bejegyzi, azután ugyanarra bérleti szerződést kell kötni azzal a vállalkozással, amelynek a nevére be van jegyezve. Így máris rengeteget lehet spórolni: az első évre körülbelül 600-800 eurót (230-310 ezer forint) kell fizetni, ami a következő években 300-350 euróra (115-140 ezer forint) csökken.

Az ügyletnek ugyanakkor több, nem elhanyagolható veszélye is van: nem valószínű például, hogy baleset esetén a lengyel biztosító fizet majd, vagy talán csak nagyon sokára teszi meg. Emellett gyakorlatilag lemondunk a tulajdonjogról, ha a jármű egy cég nevére van bejegyezve. Ha a céggel bármi történik, nem egyszerű visszaszerezni.

Ennek ellenére sokan élnek a lehetőséggel, mert sokallják a díjakat. A helyi biztosítási felügyelet szerint az átlagos díjak akár 27 százalékkal magasabbak Olaszországban, mint máshol az Unióban.