szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Április közepe óta nem látott szintre erősödött a magyar fizetőeszköz az euróval szemben.

Trendszerű, folyamatos erősödést mutatott a forint árfolyama kedd reggeltől kezdve. Az euróval szembeni kurzus 391 fölött nyitott, majd kisebb kilengésekkel javult 390,5 alá és tovább, 390 felé. Ezzel az árfolyam utoljára több mint két héttel korábban látott szintet ért el.

A forint a dollárhoz képest is erősödött, sőt, kisebb mértékben, de a lengyel zlotyhoz és a cseh koronához képest is.

Az árfolyam erősödése mögött alighanem a Központi Statisztikai Hivatal által reggel kiadott gazdasági adatok állnak, elsősorban az első negyedévre vonatkozó GDP-adat.

Ebben a három hónapban 1,7 százalékkal volt nagyobb a gazdasági teljesítményünk, mint 2023 elején. Persze ahhoz képest nem nehéz javítani, hogy tavaly ilyenkor mínuszban volt épp a mutató, és ott még mindig nem tartunk, ahonnan 2022 közepén esni kezdett a GDP. Ha nem a tavaly ilyenkorihoz, hanem az előző negyedévhez viszonyítjuk a teljesítményt, akkor azt látjuk: 0,8 százalékkal volt jobb a gazdaság, mint 2023 október–decemberében.

Meglehetősen kedvező adat érkezett továbbá a márciusi ipari termelői árakról (csökkentek), illetve a szálláshelyek forgalmáról (jelentősen nőtt).