Varga Mihály szerint idén már 2,5%-kal bővül a hazai GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

A tájékoztatás szerint Magyarország bruttó hazai terméke 2024 I. negyedévében a nyers adatok szerint 1,1 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 1,7 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszaki értéket.

Az előző negyedévhez képest – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint – a gazdaság teljesítménye 0,8 százalékkal bővült.

A gazdasági teljesítmény növekedéséhez legnagyobb mértékben a piaci szolgáltatások, ezen belül főként az ingatlanügyletek, illeve az információs és a kommunikációs ágazat járult hozzá.

A gazdasági növekedést fékezte a nemzetgazdaság egészében nagy súlyt képviselő ipar hozzáadott értékének csökkenése – közölte a KSH.

Varga Mihály is értékelt

A magyar gazdaság visszatért a növekedési pályára az év első három hónapjában, éves alapon 1,7 százalékkal, az előző negyedévhez képest 0,8 százalékkal bővült a GDP – közölte Varga Mihály pénzügyminiszter Facebook-üzenetében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedd reggel közétett GDP-adataira reagálva.

  • Előzmény:
2023-ban a GDP a nyers adatok alapján 0,9%-kal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján 0,7%-kal maradt el az előző évitől.

Minden számítási mód szerint csökkent tavaly a magyar GDP

Kifejtette: a növekedést segítette, hogy a foglalkoztatás rekordszinten van, a reálbérek emelkednek, a fogyasztás beindult, az építőipar és a turizmus is egyre jobban teljesít.

Várakozása szerint az év egészében 2,5 százalékkal bővülhet a magyar gazdaság, jövőre pedig az ország – az Európai Bizottság és az IMF előrejelzése szerint is – az uniós növekedési rangsor élmezőnyében lehet.

Fontos eredménynek nevezte, hogy a kedvezőtlen külső körülmények mellett sikerült visszatérni a növekedési pályára: a háború, a közel-keleti konfliktus és a német gazdaság gyengélkedése is visszafogja a gazdaság teljesítményét. Kifejtette: ebben a helyzetben az egyensúly erősítésével a növekedést építik újra. A kormány idén 4,5 százalékra, a következő években 3 százalék alá csökkenti az államháztartási hiányt.

Hangsúlyozta: a kormány elkötelezett a hiánycél tartása mellett, ezért folyamatosan figyelemmel követik a költségvetés alakulását, és ha szükséges cselekszenek. Ezt jól mutatja, hogy a hiánycél elérése érdekében 675 milliárd forint állami beruházást ütemeztek át, miközben 2000 milliárd forintnyi fejlesztés még idén megvalósul – tette hozzá.

Varga Mihály hangsúlyozta: a megtett intézkedéseknek köszönhetően a következő években csökkenő hiánnyal és államadóssággal, valamint erősödő gazdasági növekedéssel számol a kormány.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek