eur:
387.15
usd:
359.05
bux:
68983.27
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác
Barcelona Güell Park
Nyitókép: Pixabay

Meglepő és drámai döntések Spanyolországban a turistaáradat csökkentésére

Katalónia fővárosát, Barcelonát a helyiek szerint annyira elárasztották a turisták, hogy az önkormányzat radikális lépéshez folyamodott: felkérte a Google-t, hogy a Térkép alkalmazásból tüntessen el egy, a turisták körében népszerű buszjáratot. Az indok: miattuk túlzsúfolt a járat. Ez is egy – bár mégoly meglepő – jele a túl sok turista miatt kialakult feszült helyzetnek, ami egyes népszerű spanyol üdülőhelyeken tüntetésig és éhségsztrájkig is fajult.

A világ második legnépszerűbb idegenforgalmi célpontjának számító Spanyolországban felpörgött turistaellenes kampány részeként a barcelonai önkormányzat is fellépett a turisták ellen. Azzal fordult a Google céghez, hogy törölje térképéről a 116-os buszjáratot, merthogy azt, a helyi lakosokat irritálva, zsúfolásig megtömik a látogatók.

Ez a kis kapacitású buszokkal közlekedő járat halad el a város második legnépszerűbb turistalátványossága, Güell Park mellett (az első a Sagrada Familia, azaz a Szent Család-székesegyház, szintén az építész-zseni Antonio Gaudí befejezetlen mesterműve).

A Google Maps alkalmazásokból el is tűnt a 116-os busz, ahogy az Apple is kiszedte azt a térképprogramjából.

Azt, hogy ez valóban a polgármesteri hivatal miatt történt-e, a Cities Today nevű portál városházi forrása nem erősítette meg.

Viszont megfogalmazása szerint „többféle intézkedést készítenek elő, hogy javítsák a mobilitást a La Salut kerületben és hogy csökkentsék a lakosoknak okozott kellemetlenséget”. (Ebben a kerületben található a Güell Park.)

További közvetett bizonyíték lehet az önkormányzat érintettségére, hogy Albert Batlle, a biztonságért és együttélésért felelő barcelonai polgármester-helyettes korábban azt mondta: minden, a 116-os járatra vonatkozó dolgot el kell tüntetni az internetről. Ezt a túlzsúfoltsággal és azzal magyarázta, hogy az idős utasok nem tudnak leülni.

Meglepődtek, mennyire hatásos volt a lépés

A Google nem volt hajlandó kommentálni a részleteket, de azt mondta, együtt kell működnie, ha ilyen kérés érkezik a városi illetékesektől. Majd a nagyvállalati PR-nyilatkozatok egyik semmitmondó remekét produkálta, amikor közölte: „Célunk való világ tükrözése a Térkép alkalmazásban, amelynek frissítéséhez több forrást is felhasználunk, így például a helyi hatóságoktól származó információkat, a közösségünk visszajelzéseit és harmadik felek adatait. Jelenleg vizsgáljuk ezt az esetet.”

A barcelonai Güell Park környékén élő lakosok közben azt mondják, hogy a turisták szinte teljesen eltűntek a 116-os buszról. „Először nevettünk – abszurdnak tűnt, mintha kapuval zárnánk el a vidéket. De lenyűgöző, hogy mennyire hatásos volt a lépés. Amióta a 116-os eltűnt a Google Térképből, a tömegközlekedés ismét a helyi lakosoké” – fogalmazott egyikük.

Az idegen szép – csak ne jöjjön hozzánk

Nem csak Barcelona mutatja ki a foga fehérjét a turistáknak, ugyanis az utóbbi hónapokban más spanyol vidékeken is hangosabbá vált a turista-ellenes mozgalom.

Tenerifén, a Kanári-szigetek fővárosában a házfalakon megjelent graffitik arra szólítják fel a látogatókat, hogy menjenek haza. Jelentések szerint annyira felmentek az ingatlanárak, hogy egyes helyiek autókban vagy barlangokban alszanak.

Szombatra még tiltakozást is hirdettek, hogy leállítsák két új szálloda építését, miközben a „Kiárusították a Kanári-szigeteket” mozgalom aktivistái már korábban éhségsztrájkba kezdtek. Adatok szerint tavaly 16 millió ember látogatott a hét szigetre, amelyek összlakossága mindössze 2,2 millió fő.

Közben Lanzarote szigetének egyik festői részén „Tilos a belépés!” feliratokat és fémláncokat tettek ki.

Malagában pedig valósággal megbélyegezték az airbnb-s lakásokat, amelyek ajtajaira „go home” és „ez valamikor az én otthonom volt” feliratú matricákat ragasztottak.

A Baleár-szigetek (ezek legismertebbje Mallorca) néhány helyszínén „sziklaomlásra” és medúzákra figyelmeztető hamis jelzéseket tettek ki strandokon.

Visszatérve Katalóniára:

a februárban súlyossá vált vízhiányt egyesek a tengerpart, a Costa Brava szállodáinak vízfogyasztásával kapcsolják össze.

A Baszkföldön fekvő, festői San Sebastian városban 25 főre korlátozták a turistacsoportok létszámát a belvárosban és megtiltották a megafonok használatát a túravezetőknek.

Az andalúziai Sevillában azt fontolgatják, hogy a látogatóktól belépőt szedjenek a híres Plaza de Espana téren – írta az AFP alapján az Economic Times. Isabel Rodriguez spanyol lakhatási miniszter azt mondta: közbelépésre lesz szükség, mert a turisták által bérelt lakások sértik a lakhatáshoz való hozzáférés jogát.

A kéz, amely etet

Mindeközben a spanyol GPD 12,4-12,8 százalékát adja az idegenforgalom, amely 2,8 millió embernek ad munkát.

A Cities Today szerint 2019 óta 6,3 százalékkal több állás jött létre az ágazatban, és tavaly már minden negyedik új munkahely a turisztikai iparhoz kötődően jelent meg.

Címlapról ajánljuk
EP-választás: a szlovákiaiak jobban félnek az amerikai befolyástól, mint az orosztól
tudósítónktól

EP-választás: a szlovákiaiak jobban félnek az amerikai befolyástól, mint az orosztól

Az európai parlamenti választások közeledtével a szlovákok jobban tartanak az Egyesült Államok, mint Oroszország befolyása miatt – derült ki az Ipsos ügynökségnek a Európai Digitális Média Megfigyelőközpont számára készített felméréséből. A közvélemény-kutatás szerint még ennél is többen aggódnak amiatt, hogy maga az Európai Unió lesz ráhatással az uniós voksolásra.

Válságos helyzetben az osztrák egészségügy, drámai számok érkeztek

Az ausztriai egészségügyi ellátás drámai helyzetének oka elemzések szerint az érvényben lévő "kétosztályos" rendszer. Ebben a betegek maguk dönthetnek arról, hogy a biztosítóval szerződésben álló orvosokat választják (Vertragsarzt), vagy pedig az ilyen szerződéssel nem rendelkező, egyfajta magánellátást biztosító (Wahlarzt) orvosok iránt táplálnak nagyobb bizalmat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×