szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A levél 15 címzettje között megtalálni a Coca-Colát, a L'Oreált, a Yettelt, a Heinekent, a Boscht és a Lidlt is.

Az olyan nagy márkáknak, mint a Lidl, a Coca-Cola és a L’Oréal, fel kell hagyniuk a balkáni Kreml-barát médiumokban való hirdetéssel – áll a Politico szerint abban a levélben, amit az Európai Parlament képviselői küldtek ki az érintetteknek.

A vállalatoknak „szigorúan felül kell vizsgálniuk reklámpolitikájukat annak biztosítása érdekében, hogy a kiadásaikkal még véletlenül se finanszírozzanak káros dezinformáció terjesztéséről ismert kiadványokat” – írták csütörtöki levelükben a politikusok, akik között ott van Andrej Kovacsev bolgár konzervatív képviselő csak úgy, mint 15 másik, jobbközép, liberális, szocialista és zöldpárti kollégája.

A levél címzettjei: a Lidl, a Delhaize Group, a Procter & Gambler, a Coca-Cola, az A1, a Yettel, a Ferrero, a Heineken, a Mars, a Mondelez, a L’Oréal, a GlaxoSmithKlein (GSK), a Bosch, a Samsung és az Amazon.

Az EU tisztviselői és dezinformációs szakértők az online álhírek növekvő áradatára és a szavazatok befolyásolására irányuló külföldi kísérletekre figyelmeztettek a júniusi európai parlamenti választások előtt.

Eltanulta Orbán Viktortól, és gyakorolja a pávatáncot a szerb elnök

Szerbia régóta próbál egyensúlyozni az EU és Oroszország között, ám Brüsszel már türelmetlenül figyeli Belgrád hintapolitikáját. Közben csökken a szerb népességen belül az uniópártiak aránya.

„Sok Kreml-közeli, dezinformációkat terjesztő médiaszervezet jó hírű vállalatok által vásárolt hirdetéseket használ fel hitelességének erősítésére” – mondta a lapnak Kovacsev, hozzátéve, hogy ezek a márkák nincsenek mindig tisztában azzal, hogy hirdetéseikkel „oroszbarát propagandacsatornákat támogatnak”.

A Balkan Free Media Initiative – a kezdeményezés mögött álló brüsszeli székhelyű civil szervezet – 2023-ban arról számolt be, hogy a globális márkák ügynökségeken és adtech cégeken keresztül több százmillió eurót fizettek olyan szerb és bolgár médiafelületeknek, amelyek kormánypropagandát és az ukrajnai háborúval kapcsolatos, a Kreml narratívájának megfelelő tartalmakat terjesztettek.

Példaként a két legnépszerűbb szerbiai csatornát, a TV Pink-et és a TV Happy-t hozták fel, melyek nagymértékben támaszkodnak a nemzetközi cégek reklámbevételeire és közben olyan hamis állításokat közvetítenek, miszerint Oroszország maga is „hosszú ideje elszenvedője az agressziónak”, és „rákényszerült” arra, hogy „különleges katonai műveletet” hajtson végre Ukrajnában.

A képviselők arra kérik a vállalatokat, hogy álljanak „az igazság és a tisztesség oldalára”, gondosan értékeljék át a hirdetési költségvetéseiket és ne támogassanak tovább olyan platformokat, amelyek veszélyeztetik ezeket az alapvető értékeket”.

A megszólított cégek közül eddig csak a GSK és a Lidl reagált eddig a Politico értesüléseire, előbbi azt állította, hogy nem is hirdet a Balkánon, míg a Lidl képviselője pedig arról tájékoztatta a lapot, hogy a vállalat már hónapokkal a mostani levél előtt lépett az ügyben és 2023 közepétől jelentősen csökkentette a Pink TV-nek, illetve a Happy TV-nek folyósított összegeket és az utóbbi felületein 2024-ben már nem is hirdetett. 

Der Standard-kommentár: Orbán egyesíti a Putyin-barát erőket a Nyugat-Balkánon

Magyarország jelentős szerepet játszik a jelenlegi zűrzavaros geopolitikai helyzetben: azzal, hogy összefogja a nyugat-balkáni oroszbarát erőket, saját hatalmát is kiépíti a térségben, írja Adelheid Wölfl, a bécsi lap szakírója.