Hirdetés

Egyszerre négy robbanás történt a Nap felületén, a NASA segítségével te is láthatod



|

Több robbanás történt egy időben a Nap felületén, amit az ügynökség egyik obszervatóriumának sikerült rögzítenie.

Hirdetés

Nem ritka, hogy naprendszerünk csillagának felületén bekövetkező hőmérsékletváltozások robbanást idézzenek elő, az azonban már igen, hogy egyszerre négy, és azt sikerüljön megfelelően rögzíteni is. Néhány nappal ezelőtt, április 23-án a NASA Solar Dynamics Observatory nevű űrszondájának egy szerencsétlen véletlen során összejött ez a bravúr.

A Napot megfigyelő eszköz látványos videót késztett arról, amint a gázóriás négy szegmensében egy időben történt óriási robbanás. Ez nem számít különleges eseménynek, hiszen a csillagok természeténél fogva ez számtalan alkalommal megtörténik, különösen akkor, ha egy aktív időszak kellős közepén vagyunk.

Az úgynevezett nap-ciklusok, vagyis Schwabe-ciklusoknak ebben a stádiumában ez rendszeresen előforduló epizód, ami többnyire csak fényjelenség formájában látható, de egy-egy erőteljesebb kitörés akár zavart is okozhat a földi kommunikációban.

Hirdetés

Ezeknek a napfoltoknak, illetve koronakidobósdásként azonosított jelenségeknek a helyén erős mágneses tér figyelhető meg, amely a földi mágnesességnél 2500-szor erősebb. Az amerikai Nemzeti Meteorológiai szolgálat közlése szerint a csillag felületén csak ezeken a pontokon látható ilyen erőteljes hatás.

Ilyenkor a mágneses mező felerősödésével egy időben elkezd csökkenni a légköri nyomás, ami lokálisan csökkenti a hőmérsékletet is. Emiatt azonban a Napból kijutó forró gázok nem tudnak felfelé áramlani, tulajdonképpen ez vezet robbanáshoz a csillag felszínén. Az azonban igen ritka, hogy ezek az események egy időben történjenek.

Két ilyen jelenség egyidejű bekövetkezését szimpatikus napkitörésnek is nevezik a tudomány világában. Ezekről sokáig azt feltételezték, hogy csak teljesen véletlenszerűen történnek egy időpontban, egy két évtizeddel ezelőtti kutatás eredményei azonban rámutattak arra, hogy ez nincs így. A párhuzamosan bekövetkező epizódokat úgynevezett mágneses hurkok kapcsolják össze.

Nagyon ritka az, hogy ilyen típusú robbanásból egyszerre kettőnél is több történjen egyszerre. Ezeket szuperszimpatikus napkitörésnek nevezik. Egy ilyennek lehetünk most szemtanúi, ha megnézzük a NASA keddi felvételét, amin csillagunk felületének négy különböző régiójában történik robbanás. Sajnos ebből csak három figyelhető meg jól, a negyedik érintett terület eltérő elhelyezkedése miatt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.