szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Annyira kevés a szabad álláshely, hogy nehéz hova elhelyezni a közérdekű munkára ítélt embereket, most állami cégként a MÁV kötött megállapodást a minisztériumokkal és a kormányhivatalokkal az ő foglalkoztatásukról.

Megállapodott a MÁV a fővárosi kormányhivatallal és az illetékes minisztériumokkal, hogy akiket közérdekű munkára ítélnek, mehessenek oda – közölte a vasúttársaság. A kormányhivatalra azért volt szükség a megállapodásnál, mert ez alá tartozik a pártolói felügyeleti szolgálat, amely azért felel, hogy a közérdekű munka ítéleteit végrehajtsák.

Az egyezség aláírása után Répássy Róbert államtitkár arról beszélt: 2023-ban több, mint 28 ezer közérdekű munkára ítélt ember büntetése volt folyamatban, viszont hiába szabják ki valakire ezt a büntetést, nem mindig sikerül gyorsan munkát találni neki, annyira telített a magyar munkaerőpiac, ráadásul az országnak vannak részei, ahol kevesebb cég tud munkát kínálni. A leginkább eddig önkormányzatok vették igénybe az ilyen elítéltek munkáját, de most úgy próbálnak megállapodni, hogy az egész országban hatékonyan lehessen ezt a büntetést végrehajtani.

Hogy a MÁV-hoz pontosan hány embert küldenek és mi lesz az ő feladatuk, illetve milyen más állami szervekkel terveznek hasonló együttműködést, arról egyelőre nem adtak bővebb tájékoztatást.