Gazdálkodás

Hírek

Az import nem fenyegeti a hazai dísznövények forgalmát

Ha erkély, akkor muskátli. Korábban szinte csak ezt a bevált virágot ültették a balkonládákba, de ma már óriási választékkal készülnek a kertészetek, mert nagyon megváltozott a helyzet. A muskátli mellett az árvácska és a jácint is nagyon kelendő lett. Ezeket keresik leginkább a vásárlók tavasszal az erkélyeikre. Energiaválság ide, drágaság oda, a nagy meleg közeledtével növekszik a kereskedők forgalma.

Az idén is bőven lehet válogatni dísznövényeket a balkonok, teraszok, kertek szépítésére. Érdekes, hogy ebben az ágazatban alig van import konkurencia. A korán jött melegben megrohamozták a dísznövénytermesztőket és árusokat a vásárlók. Boross Dávid, a Magyar Kertészeti Árudák Egyesületének elnöke szerint a növények nehezen tudták követni a korán jött nyárias időjárást. Mind a paradicsom, mind pedig a virágzó muskátlit keresőkre igaz, hogy azoknak e hónap közepéig kellett várnia rájuk, ugyanis ezeknek a növényeknek a fejlődése a kertészetekben erre az időszakra van időzítve.

Forrás: pixabay.com

„Már márciusban keresték a lelkes vásárlók ezeket a növényeket, a kínálat az otthon ültethető növényeknél bővült a tavalyi évhez képest mind mennyiségben, mind pedig választékban” –összegezte Boross Dávid.

A kertészetekben az egynyári, kétnyári, évelő növények a népszerűek, de keresik a paradicsomot, a folyton érő szamócát. Aki korábban csak futó, vagy álló muskátlit ültetett, az mostanában nyitott más virágok, például az egynyári növények felé is. Van, aki egész évben gondolkodik, tehát nem egynyáriakkal ülteti tele az erkélyt, vagy a különböző időszakokban virágzó növényekkel.

Egy másik kategóriát képviselnek a haszonnövények, amelyek ez esetben nem szó szerint értendők, hiszen a paradicsomot, paprikát a balkonon nem lehet nagy mennyiségben termeszteni, de azt az élményt megadja nekünk, hogy képesek vagyunk házi körülmények között termeszteni. Emellett népszerűek még a bogyós gyümölcsök – áfonya, ribizli, málna

Petúnia, büdöske – ezek a naposabb helyre valók a szakember szerint, az árnyékot pedig a begónia nagyon kedveli. A fűszernövények is megjelentek az erkélyek balkonládáiban, így a bazsalikom, rozmaring, kakukkfű, oregánó.

Aki maradna a hagyományos dísznövényeknél, azoknak jó hír, hogy idén is 10 millió tő muskátli és 22 millió egyéb palánta közül válogathat. Ezeknek a 80 százaléka hazai termesztésű, hiszen nem éri meg messzebbre szállítani, a barkács és egyéb áruházakban már nem biztos, hogy magyar termesztésű növényekről van szó, mivel hozzájuk nem tud beszállítani egy kistermelő.

A kevés import és a hazai palánták között árban nincs különbség. Az eltarthatóság miatt nem kifizetődő a szállítás, tehát itthon a legtöbb esetben hazai dísznövényeket találunk a kereskedőknél.

agrotrend.hu / Növényvédőszer

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés