szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Adrian Newey a hírek szerint közel húsz év után, a csapaton belüli konfliktusok miatt otthagyja a Red Bullt.

Komolyan vehető híresztelések jelentek meg arról, hogy Adrian Newey a szezon végén távozik a Red Bull Formula–1-es csapatától. Először a BBC Sport és az Auto, Motor und Sport jelentetett meg információkat arról, hogy a jelenleg is félelmetes fölényben lévő, címvédő istállótól távozhat az autójukat megálmodó főtervező.

A csütörtökön publikált értesülésekre a Red Bull egyelőre csak annyit reagált, hogy Newey-nak legalább a 2025-ös idény végéig szóló szerződése van velük, arról pedig nem tudnak, hogy máshová igazolna. Ha mégis elhagyja az energiaitalos csapatot, akkor leginkább egy 2026-os autó fejlesztését irányíthatja majd.

A hírek szerint Newey elsősorban a Chistian Horner csapatfőnököt ért vádak miatt akar távozni a csapattól. Hornert az istálló egyik női alkalmazottja vádolta meg „nem megfelelő viselkedéssel”, a Red Bull által elrendelt vizsgálat azonban tisztázta a szakembert. A nő, akit ezután felfüggesztettek a munkavégzés alól, fellebbezett a Hornert tisztázó döntés ellen.

Az Auto Motor und Sport szerint Adrian Newey mostanra különösen elégedetlen a csapaton belül jelenleg folyó hatalmi harc miatt, ami végül oda vezethet, hogy bejelentse távozását.

További üzengetések – csak idő kérdése, hogy mikor robban szét a Red Bull?

Egyre jobban nő a feszültség a Verstappen és a Horner tábor között.

A belső vitákba belefáradt 65 éves Newey útja sokak szerint a Ferrarihoz vezethet. A maranellóiakhoz meglepetésre már korábban leszerződött a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton, a céljuk pedig az, hogy visszataláljanak a világbajnok formához, címhez, amely 16 éve elkerüli őket.

Adrian Newey számos világbajnok versenyautót tervezett már az F1-ben: a Williams, a McLaren és a Red Bull is nyert az általa megálmodott géppel. A sztármérnököt a Ferrari mellett állítólag az Aston Martin is szeretné megszerezni, miközben az is elképzelhető, hogy a Mercedes a negyedik vb-címének megszerzése felé haladó Max Verstappent igazolná le Hamilton helyére.

A Red Bullnak a jövő év végén jár le a motorbeszállítói szerződése a Hondával, azután a Ford segítségével saját fejlesztésű erőforrással hajtja majd a versenyautóit.