Biztosítottak bejelentése: a T1041 nyomtatvány rejtélyei

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

A biztosítási kötelezettséggel járó jogviszony létesítése elvileg megalapozza az egészségügyi szolgáltatásra jogosultságot, ugyanakkor ez csak akkor érvényes, ha a biztosított szerepel a biztosítotti nyilvántartásban, azaz bejelentik a T1041-es nyomtatványon az adóhatósághoz.

Az ehhez kapcsolódó kötelezettségre a 2019. évi CXXII. törvény (Tbj.) is utal, egyebek mellett rögzítve azt is, hogy a foglalkoztató legkésőbb a bejelentést követő napon, illetve a biztosított kérésére három munkanapon belül köteles a bejelentésről igazolást kiadni, amely tartalmazza a bejelentésben közölt adatokat és a bejelentés teljesítésének időpontját.

Az eljárásra vonatkozó részletes szabályokat az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (Art.) 1. számú mellékletének 3. pontja (és ennek alpontjai) tartalmazzák. Noha ezen előírások viszonylag állandóak (utoljára 2023. január 1-jén módosultak), ugyanakkor a bejelentésre (T1041-es bejelentővel) vonatkozóan folyamatosan érkeznek kérdések.

Az említett 3. pont tartalmazza, hogy a bejelentésben mindenképpen közölni kell a foglalkoztatott biztosított családi és utónevét, adóazonosító jelét, születési idejét, biztosítási jogviszonyának kezdetét, kódját, megszűnését, a biztosítás szünetelésének időtartamát, a heti munkaidejét, a FEOR-számát, a tajszámát.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben kitérünk arra, mely esetben jelent problémát a FEOR szám megadása, és mi lehet a megoldás, és milyen szempontokra kell ügyelni a jogviszonybejelentés során!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingatlanforgalmazás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Modulház áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Bírósági ítélet és számlakiállítás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink