szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nőtt a foglalkoztatottság, de egészen szokatlan módon.

Négymillió 746 ezer magyarnak volt munkája idén márciusban, 38 ezerrel többnek, mint tavaly ilyenkor, és 23 ezerrel többnek, mint februárban – számolt a Központi Statisztikai Hivatal. Január és március között átlagosan 29 ezerrel többen dolgoztak, mint 2023 első hónapjaiban.

Virovácz Péter, az ING elemzője hívta fel a figyelmet az igazán érdekes részletre: gyakorlatilag a teljes növekedés egyetlen okra vezethető vissza: rengeteg eddig inaktív nő tért vissza a munkába. Itt nem arról a 131 ezer emberről van szó, akik a szülés után még egy kicsit otthon maradtak, őket már eddig is a foglalkoztatottak közé számolták, hanem azokról, akiknek mostanáig nem volt munkahelyük, és nem is kerestek állást. Vagyis az elemző szerint

feltételezhető, hogy a megélhetési problémák miatt sok, eddig egykeresős családban nem működik tovább az a modell, hogy a férfi fizetéséből megélnek, kénytelen a nő is munkát vállalni.

Virovácz azt is hozzátette: ugyan a foglalkoztatottság nőtt, a munkanélküliség pedig háromhavi átlagban 0,1 százalékponttal javult, még korai lenne fordulópontról beszélni. A cégek ugyan próbálják a meglévő dolgozóikat megtartani, de ez nem mindenhol megy, ahol csökken a külső kereslet, gyakran az eddig nyitott pozíciókat is megszüntetik, vagyis aki munkát keres, annak nehezebbé válik az elhelyezkedés. Az elemző szerint a cégek munkaerőpiaci döntései nagyjából fél évvel követhetik a gazdaság helyzetének javulását, azaz inkább az év második felében lehet változásra számítani.