100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most – közel 9 évvel később – kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Az ügyészek azért szabták ki a bírságot, mert a vállalat több mint 12 millió motorvezérlő egység eladásával vett részt a csalásban, amelyet az autógyártók, köztük a Volkswagen csoport, a károsanyag-kibocsátás manipulálására használtak. Az alkalmazott szoftverek legalább részben illegális megoldásokat tartalmaztak – közölte csütörtökön az ügynökség.

„A tiltott szoftverek végül azt eredményezték, hogy az azokkal felszerelt járművek normál vezetés közben több nitrogén-oxidot bocsátottak ki, mint amennyit a hatósági előírások megengedtek” – közölték a hannoveri ügyészek.

Nem fellebbeznek

A Continental közölte, hogy az ügyészséggel folytatott intenzív tárgyalásokat követően elfogadta a bírságot, és úgy döntött, hogy nem támadja meg a végzést. A Continental szerint a bírság a korábbi években képzett céltartalék miatt nem jelent jelentős terhet az eredményre.

A vállalat csak gondatlanságból sértette meg kötelességeit, és széleskörűen együttműködött a vizsgálat során – közölték a hannoveri ügyészek.

A bírság tartalmazza a vállalat által az alkatrészek eladásából származó 95 millió eurós nyereség lefoglalását.

Forrás: ANE

Hozzászólások ()

Friss hírek