szerző:
Székács Linda
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mutatjuk, hogyan nyújthattok be jogorvoslati kérelmet, ha valamelyik középiskola döntésével nem értetek egyet.

Május 2-án mindenki megtudja, felvették-e abba a középiskolába, ahová korábban jelentkezett. Ugyanakkor már az ideiglenes felvételi jegyzék is árulkodó lehet: ha például valaki a lista legelején van abban a középiskolában, amit első helyen jelölt meg, szinte teljesen biztos, hogy onnan már nem szorítja ki senki és szeptemberben abban az iskolában és osztályban kezdheti a tanévet.

Lesznek azonban olyan diákok is, akiknek nem sikerül bekerülni a választott középiskolába, sőt, a listájukon megjelölt egyik intézménybe se. Ha ez a helyzet áll elő, fellebbezhettek, hiszen az iskola által meghozott döntés ellen jogszabálysértésre vagy az intézmény belső szabályzatának megsértésére hivatkozva indítható jogorvoslat.

Az Oktatási Hivatal tájékoztatója szerint ezt a kérelmet annak az iskolának a fenntartójához kell benyújtani, amelyiknek a döntésével nem értetek egyet. Ugyanakkor az Oktatási Hivatal az egyes intézmények felvételi eljárásának jogszerűségét és az intézmények működésének törvényességét nem vizsgálhatja.

"A Hivatal az egyes intézmények felvételi eljárásának jogszerűségét, valamint az intézmények működésének törvényességét nem vizsgálhatja. A középfokú jelentkezést elutasító igazgatói határozattal szembeni jogorvoslati eljárásban a középfokú intézmény fenntartója jár el és hoz másodfokú döntést. A köznevelési intézmények törvényes működését az iskola székhelye (telephelye) szerint illetékes kormányhivatal hatósági ellenőrzés keretében jogosult vizsgálni" - írják a tájékoztatóban.

Hozzáteszik; hogy a jogorvoslati kérelmet az általános felvételi eljárásban oly módon kell elbírálni, hogy az eljárás a tárgyév június 1-jéig befejeződjék

A jogorvoslati eljárás eredményéről az iskola fenntartója hoz másodfokú döntést. Ha a jelentkező tanköteles, ennek eredményéről értesíteni kell azt az iskolát, amellyel tanulói jogviszonyban áll. De ha 8 évfolyamos és a 6 évfolyamos gimnáziumba jelentkeztetek, csak abban az esetbn kell értesíteni az általános iskolátokat, ha a jogorvoslati eljárás után mégis felvételt nyertetek az adott középiskolába.

Ha ez sem sikerül, megpróbálhattok bekerülni egy másik középiskolába a május 6-án induló rendkívüli felvételi eljárás során. Erről ebben a cikkünkben írunk bővebben: