Új fejezet kezdődött a lagúnák városában: itt a “vizitdíj”

Velence új fejezetet nyitott a turizmusban: a csodás olasz turistaparadicsom lett a világ első városa, amely csütörtökön bevezette a turisták számára a fizetős rendszert, hogy ezzel próbálja ritkítani a csatornáin tolongó tömegeket, de a díj tiltakozást váltott ki néhány lakos részéről, akik azt mondták, hogy nem akarnak egy vidámparkban élni.

Az új rendszer bevezetése kapcsán a vasútállomás előtt és a bejárati híd közelében táblákat helyeztek el, amelyek arra figyelmeztették a látogatókat, hogy az új 5 eurósdíjat ki kell fizetniük, mielőtt belevetnék magukat Velence szűk sikátoraiba. A Reuters tudósítása szerint Simone Venturini, az idegenforgalomért és társadalmi kohézióért felelős városi tanácsos kijelentette: ez a lépés segíteni fogja Velencét abban, hogy “új egyensúlyt” találjon a helyi lakosok és a kirándulók között – miközben több száz helyi tüntető másként látja a dolgokat.

“Ellenezzük ezt az intézkedést, mert semmit sem tesz a túlzott turizmus ellen” – mondta Cristina Romieri lakos. “Ráadásul ez egy olyan bonyolult szabályozás, annyi kivétellel, hogy a betartatása is nehéz lesz.” Giovanni Andrea Martini, a városháza egyik ellenzéki csoportjának tagja, aki csatlakozott a lakók tiltakozásához, “szomorú napnak nevezte, mert Velence múzeummá, vidámparkká válik”.

“Nemet a jegyre a Velence-földre” feliratú transzparenseket tartva és “Itt élünk és itt maradunk” skandálva néhány száz ember békésen vonult végig Velence egyik főterén, hogy kifejezze ellenállását az új intézkedéssel szemben.

Április 25-e nemzeti ünnep Olaszországban, és az idei 29 nap közül ez az első, amikor az embereknek jegyet kell váltaniuk, ha reggel 8.30 és délután 16.30 között be akarnak jutni a lagúnavárosba. A foglalásokat online kell megtenni, de azok számára, akiknek nincs okostelefonjuk, egy stand is rendelkezésre áll.

Bár a városkapuknál nincsenek sorompók, az ellenőrök szúrópróbaszerűen ellenőrzik majd a belépőket, és 50 és 300 euró közötti bírságot szabnak ki mindazokra, akik nem regisztráltak. A csütörtökön érkező olasz turisták azonban igazságtalannak nevezték, hogy újabb díjat vetnének ki a látogatókra. “Velencét a világ legszebb városának tartom, ezért megfosztani egy alacsony költségvetésű embert attól a lehetőségtől, hogy egy-két órára idejöjjön, és élvezze ezt a várost, bizonyára szégyen ezekkel a turistákkal szemben” – mondta Gabriella Pappada, aki a dél-olaszországi Lecce-ből érkezett.

A város egyik tisztviselője szerint tavaly mintegy 20 millió ember látogatott el a mintegy 49 ezres állandó lakossal rendelkező Velencébe. Az érkezők nagyjából a fele szállodában vagy üdülőházban töltötte az éjszakát. A szállodai foglalással rendelkezőknek és a 14 év alatti látogatóknak nem kell belépési díjat fizetniük, de előzetesen regisztrálniuk kell. A rezidensek, diákok és munkavállalók mentesülnek.

Velence tavaly csak hajszál híján úszta meg, hogy felkerüljön az UNESCO “veszélyeztetett világörökség” listájára, részben azért, mert az ENSZ-testület úgy döntött, hogy a város foglalkozik azokkal az aggodalmakkal, amelyek szerint a kényes ökoszisztémát a tömegturizmus veszélye fenyegeti. A belépési díj bevezetése mellett a város megtiltotta a nagy sétahajóknak, hogy behajózzanak a velencei lagúnába, és emellett új korlátozást jelentett be a turistacsoportok méretére vonatkozóan.

-azutazo-

Fotók:Freepik