szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Veszteséges üzemelésre kényszerítené az árcsökkentéssel a kormány a piaci szereplőket a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke szerint.

Ha a 27 forintot be akarja zsákolni a kiskereskedelmi árrésbe a kormányzat, akkor veszteséges üzemelésre kényszeríti a piaci szereplőket – mondta Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke az RTL Híradónak. Egri szerint a kiskereskedésben 7 százalékos árréssel dolgoznak, ebből kell az összes költségüket finanszírozniuk. Ezzel szemben a kormánynak adóoldalon 50 százalékos árrése és nyeresége van – mondta a szövetség elnöke.

A központi költségvetés nem tud további bevételekről lemondani

– mondta ezzel kapcsolatban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. Szerinte Magyarországon van az EU-ban az ötödik legkisebb adóteher a benzinen. Azt a miniszter nem árulta el, mi történik akkor, ha a kormány felszólítása ellenére a hazai árak a régiós átlag felett maradnak.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter eközben csütörtökön a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) képviselőit fogadta hivatalában. Nagy felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy az áraikat önkéntes alapon igazítsák a KSH által objektív módszertannal meghatározott, minden pénteken megjelenő régiós átlaghoz – erről a tárca közleménye számolt be.