eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Dessault Rafale F3R típusú vadászrepülőgéppel készül leszállni egy horvát pilóta a Zágrábhoz közeli Pleso repülőtéren 2024. április 25-én, amikor összesen hat használt Rafale érkezett meg a dél-franciaországi Bordeaux-ból. A horvát kormány 2021 végén szerződött a francia légierővel tizenkét használt Rafale vadászgép megvásárlásáról 1,13 milliárd euró értékben. A másik hat gépből kettő még az idén megérkezik Horvátországba, négy pedig várhatóan 2025 tavaszán.
Nyitókép: MTI/AP/Darko Bandic

Megújul Horvátország légiereje

Megérkezett az első hat Rafale többcélú vadászrepülőgép Horvátországba abból a tizenkettőből, amelyekről két évvel és öt hónappal ezelőtt írt alá szerződést Zágráb Franciaországgal.

A horvát kormány 2021 májusában döntött arról, hogy tizenkét Dessault Rafale F3R típusú használt vadászgépet vásárol 1,13 milliárd euró értékben: tíz együléses és két kétüléses harci gépet.

A kiválasztott többfunkciós repülők a legújabb generációhoz tartozó harci gépek családjához, és a világ legjobbjai közé tartoznak - mondta akkor Andrej Plenkovic kormányfő, megjegyezve, hogy ezzel az ország olyan képességre tesz szert, amellyel az elkövetkező 30-40 évben többszörösére növelik a horvát hadsereg harci erejét.

A vadászgépek délelőtt indultak el a bordeaux-i reptérről, fedélzetükön a horvát pilótákkal, akik ezt megelőzően többhónapos kiképzésen vettek részt Franciaországban.

Mielőtt beértek a horvát légtérbe - egy óra negyven perc után - a horvát pilóták üzenetet küldtek minden horvát állampolgárnak: "Hamarosan belépünk Horvátország légterébe, amely mától még biztonságosabb lesz. A horvát Rafale-ok és a horvát pilóták hazaérkeztek" - írta közleményében a horvát védelmi minisztérium.

A gépek leszállását katonai ceremonia kísérte a Zágrábhoz közeli Pleso repülőtéren. A fogadáson részt vett a teljes állami vezetés. Ez év végéig további két harci gépnek kell megérkeznie Horvátországba, a fennmaradt négy vadászgép pedig 2025 első negyedének végére várható.

Horvátország egyetlen vadászrepülő-százada nyolc szuperszonikus, generáljavításon átesett MiG-21 BIS harci és négy UM gyakorló repülőgépből állt. A gépek nagyjavítását komoly botrány kísérte: a horvát katonai ügyészség 2016 márciusában nyomozást indított, mert sorozatos hibák jelentkeztek a repülőgépek használata közben.

A vizsgálatok során kiderült, hogy Ukrajna nem eredeti MiG-21-es vadászrepülőket adott el Horvátországnak,

hanem több, más országból beszerzett alkatrészből összeállított gépeket. A megvásárolt repülőgépek sorozatszámait átütötték, és az alkatrészek sorozatszámai sem egyeznek a dokumentációkban lévőkkel. Évekig mindössze néhány repült közülük, és azok is csak minimális időt töltöttek a levegőben. Ugyanakkor 2023-tól már ezek a gépek sem szállhattak fel, mert műszaki érvényességi idejük lejárt. Ez idő alatt Olaszország és Magyarország látta el Horvátország légterének védelmét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×