Letartóztatták a katonai korrupció királyát Moszkvában

0
117
IS

Timur Ivanovot katonai egyenruhában mutatta a közszolgálati televízió amint az FSZB emberei a börtönbe kísérik a hadügyminiszter helyettesét. Ki volt ő? A katonai infrastruktúra főnöke, ez pedig szinte korlátlan lopási lehetőséget jelent különösen háború idején.

Mariupol városát Ukrajnában hosszú harc után foglalta el az orosz hadsereg. Timur Ivanov ellenőrizte az ukrajnai város “újjáépítését”. Rubel milliók tűntek el nyomtalanul. Már Putyin elnöknek is feltűnt, hogy hűséges katonái lopnak mint a szarka. Ez nem újdonság: Zsukov marsall, aki elfoglalta Berlint 1945-ben, Németország oroszok által megszállt részéből vonatszám vitte haza a zsákmányt. Putyin utasította az FSZB-t: leplezze le a korrupciót a hadseregben!

Ez nem ígérkezik könnyű feladatnak, de valószínűleg nem is az a cél. Putyin példát akar statuálni. Ezúttal sikerült: Timur Ivanov ugyanis a hadügyminiszter, Sojgu jobbkeze volt. Sojgu pedig a legrégebbi minisztere Putyinnak: 2012 óta hadügyminiszter, előtte a katasztrófavédelem minisztere volt. Ő nem katona hanem ex KGB-s éppúgy mint Putyin, aki tart a hadseregtől. Geraszimov tábornok, a vezérkar főnöke és Nariskin tábornok a külföldi hírszerzés főnöke állítólag nem támogatta az ukrajnai háború ötletét 2022-ben. Ennek ellenére mindketten a helyükön maradtak. Nariskin a hírek szerint rendszeresen egyeztet William Burns-szel, a CIA igazgatójával, aki korábban az USA nagykövete volt Moszkvában. Geraszimov tábornok pedig tárgyalt Zaluzsnij akkori ukrán vezérkari főnökkel egy lehetséges fegyverszünetről. Azóta Zaluzsnijt leváltották, jelenleg ő Ukrajna londoni nagykövete.

“Nem sokra megy Ukrajna a 61 milliárd dolláros USA segéllyel”

Sz. Bíró Zoltán az Aréna vendége volt az Inforádióban, ahol kifejtette, hogy nem várhatunk csodákat a hatalmas összegű amerikai támogatástól.

“Ez a csomag, amelynek viszonylag nagy része gyorsan az ukránokhoz, a frontra kerül, valószínűleg alkalmas lehet arra, hogy feltartóztassa az orosz támadást, és megváltoztassa a most már nagyon kritikus helyzetet, amely a front több szakaszán is kialakult. Segítség lehet abban, hogy esetleg bizonyos helyeken az ukránok visszaszerezzék a kezdeményezést, de nagy átfogó támadás indítására az év vége előtt aligha lesz alkalmas”

– hangsúlyozta a jeles Oroszország szakértő.

A háború megnyerhetetlen – ebben a katonai szakértők zöme egyetért. Diplomáciai megoldásra lenne szükség, de erre sem Moszkvában sem Kijevben sem pedig Washingtonban nem mutatkozik semmilyen hajlandóság. Putyin Trumpra vár, aki azt ígérte: egyből tárgyalásokat kezdene az orosz elnökkel az ukrajnai háború lezárásáról.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .