szerző:
Gál Luca
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A politikus az igazgatóval együtt fogadta az érkező szülőket, akiknek beszédet is mondott.

Nyílt napot tartottak hétfőn egy XVI. kerületi budapesti óvodában, amin részt vett a kerület fideszes önkormányzati képviselője, Szatmáry László is – írja a Szabad Európa.

Az intézménybe tartó szülők útját egy az épület elé kihelyezett pult állta el, ahol a Fidesz helyi jelöltjének, jelenlegi önkormányzati képviselőjének gyűjtöttek aláírásokat. Az épületből kifelé igyekvők közlekedését pedig a helyi polgármester és a képviselőjelöltek plakátja nehezítette meg.

Szatmáry szerint ezzel szerettek volna „lehetőséget adni a választóknak a támogatásra és a felmerülő kérdéseik megválaszolására.”

Bár a TASZ elmondása alapján az óvoda előtti közterületen engedélyezett az aláírásgyűjtés, több szülő is felháborodott az őket fogadó jeleneten.

„Undorító, hogy itt, az óvoda bejárata előtt pultoznak. Számomra ez kimeríti a politikai pedofília fogalmát”

- mondta egy dühös szülő a Szabad Európának.

Azonban a kampány ezzel nem ért véget, ugyanis az épületben az óvoda igazgatója mellett ott volt Szatmáry László is, aki a lap kérdésére az mondta, hogy azért volt ott, mert a „rendezvényre érkezett”.

A politikus végül beszédet is tartott a nyílt napra érkező szülőknek az intézményben, amiben egy megkérdezett szülő szerint "arról beszélt, hogy a helyi fideszes önkormányzat mennyi mindent tett a kerületért. Megemlítette azt is, hogy mikor és mennyi pénzért újították fel az óvodát.”

Döbrentey Dániel, a TASZ Politikai Szabadságjogi Programjának vezetője a lapnak azt nyilatkozta:

„A köznevelési törvény szerint gyermekfelügyeleti időben az óvodákban, iskolákban vagy kollégiumokban párt vagy párthoz köthető szervezet politikai célú tevékenységet nem folytathat, az intézmény területén ilyen szervezetek nem működhetnek.”

A szakember szerint a kampányidőszakban, és azon kívül, az év bármely másik napján is tilos a jogszabály szerint pártpolitikai tevékenységeket folytatni az iskolákban és óvodákban. Így egyértelműnek tűnik, hogy jogszabálysértés történt a XVI. kerületi óvodában.