szerző:
Gál Luca
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az egyetemek a rendőrséget hívták a tömegek feloszlatására. Több hallgatót is felfüggesztettek.

Több tucat tüntetőt, köztük diákokat is letartóztatott a rendőrség a palesztinokért kiállók tüntetésein a connecticuti Yale Egyetemen és a manhattani New York-i Egyetemen – írja a The Guardian.

A lap szerint több százan gyűltek össze hétvégén a Yale Egyetemnél, követelve, hogy az intézmény szakítsa meg kapcsolatait minden hadiipari vállalattal, amelyek – a tiltakozók szerint – Izraelnek szállítanak fegyvereket.  Miután az intézmény előtt táborozó diákok többszöri felszólításra sem hagyták el a területet, végül a hatóságok hétfőn közbeléptek. Az egyetem közleménye szerint legalább 47 tüntetőt tartóztattak le, a köztük lévő hallgatók ellen pedig fegyelmi eljárást fognak indítani.

A New York-i Egyetemen is megjelent a rendőrség, mivel a múlt héten sátorokban táboroztak a tüntetők, akik az egyetem felszólítására sem voltak hajlandóak elhagyni a kampusz területét. A New York-i rendőrség szóvivője elmondta, hogy a letartóztatásokra azután került sor, hogy az egyetem felszólította a hatóságokat az intézkedésre, de a letartóztatások és idézések valós számait még nem hozták nyilvánosságra.

A két egyetemen lezajlott eseményekre a Columbiai Egyetem New York-i kampuszán történt tüntetés után került sor, ahol a diákok az intézmény gyepén táboroztak le. Az egyetem elnöke, Nemat Minouche Shafik ezért felszólította a rendőrséget, hogy takarítsák el a tüntetők sátrait. Az akció során több mint 100 diákot tartóztattak le birtokháborítás vádjával. Az egyetem és a hozzá tartozó Barnard College pedig több tucat diákot függesztett fel.

Az elnök döntése miatt az oktatók és hallgatók is felháborodtak. Bassam Khawaja, a Columbiai Egytetem adjunktusa és az iskola emberi jogi klinikájának ügyvédje azt mondta a lapnak, hogy megdöbbentette az elnök lépése.

"Minden szempontból erőszakmentes tiltakozás volt"

- mondta, majd hozzátette, hogy a diákok egy csoportja az egyetem gyepén kempingezett, ami nem különbözik a campus mindennapi életétől.

A Columbián történtek után a diákok szerte az Egyesült Államokban szolidaritási tüntetéseket indítottak és felszólították az egyetemeiket, hogy támogassák a tűzszünetet Gázában. A Brown, Princeton és Northwestern Egyetem diákjai pénteken és a hétvégén is tüntetéseket tartottak. Emellett a Bostoni, Kaliforniai és a Berkeley Egyetem is csatlakozott a tiltakozáshoz.