szerző:
Székács Linda
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Idén 13. alkalommal szervezi meg a Nők a Tudományban Egyesület a Lányok Napját. Mutatjuk, hol és milyen programokkal várják csütörtökön a tudományok iránt érdeklődő lányokat.

Többek között a Budapesti Műszaki Egyetemen, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, az Óbudai Egyetemen és a kecskeméti Neumann János Egyetemen is változatos pályaorientációs programokkal várják a műszaki, matematikai, tudományos és informatikai (MTMI) területek iránt érdeklődő diáklányokat április 25-én, a Lányok Napján.

A kezdeményezésen keresztül évek óta arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy még mindig rendkívül alacsony a nők részvétele a korábban említett tudományterületeken, és még mindig erősen él a köztudatban az a - téves - hiedelem, hogy a lányok jellemzően gyengébbek matematikából vagy természettudományokból, mint a fiúk. Emiatt a nők annak ellenére is lényegesen kevesebben választanak például informatikai vagy műszaki szakterületet, hogy azok munkaerőpiaci értéke jelentősen felértékelődőtt.

A kezdeményezést a Nők a Tudományban Egyesület indította el és 2024. április 25-én 13. alkalommal szervezik meg. A lányok ráadásul ezen a napon igazoltan hiányozhatnak az iskolából, ha részt vesznek valamilyen lányok napi eseményen.

Ellátogathatnak például a nyíregyházi LEGO gyárba, ahol a(z)

  • adattudós/data scientist
  • gépészmérnök
  • informatikus
  • logisztikai mérnök
  • mechatronikai mérnök
  • vegyészmérnök
  • villamosmérnök

szakmákkal ismerkedhetnek meg. De várják őket többek között autógyártók, telekommunikácós cégek és vállalatok, gyógyszergyártók és természetesen egyetemek is.

A BME honlapján például azt írják, a mai repertoár része többek között "terepgyakorlat és kulisszák mögötti hídmustra a Petőfi hídnál, de a résztvevők a műegyetemi „boszorkánykonyhában” megtudhatják azt is, mi mindent lehet készíteni egy „csipetnyi” betonból. Fény derül majd arra is, hogy anyagtudományi szemszögből miért süllyedt el a Titanic, pontosan milyen hatással van a klímaváltozás az életünkre, és mitől „csodaanyag” manapság a polimer kompozit."

Várják ugyanakkor a diáklányokat a vegyészlaborokban is, szó lesz a mesterséges intelligenciáról, várostervezésről és a légiforgalom-irányításról is. Az Óbudai Egyetemen női oktatók beszélnek majd a munkájukról, az ELTE Informatikai Karán pedig megtudhatják "mit érdemes tudni a mesterséges intelligenciáról "találkozás" előtt."

Arról, hogy miért kevés a női hallgató a műszaki képzéseken, korábban Kovács Leventével, az Óbudai Egyetem rektorával beszélgettünk a HVG Diploma 2024-es számában: