Forrólevegős sütők

2024-04-25 09:22:39 | Módosítva: 2024-04-25 09:22:39

Néhány évtizeddel ezelőtt az olajsütő volt a nagy sláger a kisebb méretű konyhai sütők között, ám a dobogóról az utóbbi években letaszította az air fryer, azaz a forrólevegős sütő. Ebben nagy szerepe van a megváltozó étkezési szokásainknak is.


A konyhafelszerelések is mindig változnak…

Ezek olyan háztartási kisgépek, melyek gyakorlatilag hasonló dolgokra képesek, mint a légkeveréses sütők, csak azoknál kisebbek. A forrólevegős sütők ventilátorral és fűtőelemmel rendelkeznek. A fűtőelem felmelegíti a levegőt, a ventilátor pedig a meleg levegőt egyenletesen oszlatja el a sütőben, hogy a hőmérséklet mindenhol egyforma legyen. Ennek eredményeként a sütőben gyorsabban és egyenletesebben melegszik fel az étel, így a sütési idő is lerövidül. A forrólevegős sütők ideálisak sütemények, pizzák és bármilyen hús elkészítéséhez.

A forrólevegős sütőkben készült ételek egészségesebbek lehetnek a más módszerrel elkészítettekhez viszonyítva, és ennek számos oka van. Először is, a forró levegő egyenletesen oszlik el a sütőben, így az ételek egységesebben sülnek meg, és kevesebb zsiradékra van szükség a sütéshez vagy a pirításhoz. Ennek köszönhetően csökkenthető a telített zsírok és kalóriák mennyisége az ételekben. Emellett a forró levegővel történő sütés lehetővé teszi, hogy az ételek kívül ropogósak legyenek, miközben belül puhábbak maradnak. Mivel a forrólevegős sütőkben készített ételek gyorsabban elkészülhetnek, így ezzel időt és energiát takaríthatunk meg.

A fritőz vagy olajsütő régebben nagy sláger volt, mert nagyon hamar lehetett benne megsütni ételeket. Népszerűsége azonban jelentősen csökkent napjainkra, aminek oka, hogy az egészséges táplálkozás előtérbe került sok háztartásban, és a bő olajban vagy zsírban sütés e kritériumnak jelenlegi tudásunk szerint kevésbé tesz eleget.

A forrólevegős sütőkben a hőmérséklet egyenletesen oszlik el a ventilátor működésének eredményeképp. Így az ételek bárhol is helyezkedjenek el egyenletesebben fognak megsülni, továbbá a belőlük kiáramló gőz és pára sem tud könnyen visszajutni az ételekbe, aminek egy nagyon kellemes, ropogós textúra lesz az eredménye, minimális olaj hozzáadása mellett. E készülékek használata egyszerű, hiszen az előre telepített programok segítségével kiválasztható az adott étel típusának megfelelő sütési mód, ami természetesen manuálisan is módosítható. Az olaj vagy zsír szinte teljes kihagyásával is ropogós lesz a végeredmény, és az ízek is kiválóak lesznek.


Olyan, mint a nagy, csak kicsiben…

A legtöbb újabb, hagyományos elektromos sütőben, már van légkeveréses mód. Sokan attól tartanak, hogy ez kiszárítja az ételt, és nehezebb miatta kontrollálni az étel elkészültét, de ez nem így van. A készülék a forró levegő keringetésének köszönhetően nagyjából 20-30 százalékkal rövidebb idő alatt készíti el az ételt, így időt és energiát is spórol. Légkeveréses üzemmódban hamarabb előmelegíthető a sütő. Amennyiben több szinten, többféle ételt egyszerre készítünk, a légkeverés segít, hogy egyes részek se égjenek oda, hanem mindenhol egyenletesen süljenek. A sok levet eresztő ételek leve is gyorsabban elpárologtatható légkeveréssel.

Sütemények sütésekor óvatosan kell ezt a funkciót használni, mert könnyebben kiszáríthatja a tésztákat. Emellett a kelt tészták hamarabb jöhetnek fel, és berepedezhetnek a légkeverés hatására. A zöldségek gyorsabban elkészülnek, emellett kívül ropogósabbak, belül lágyabbak lesznek. Ám a gyors elkészülési idő miatt oda kell figyelni a zöldségekre, mert azok hamarabb kiszáradhatnak vagy megéghetnek.

Az airfryer a légkeveréses sütő mobilabb változata, annak a kistestvére. Egy átlagos forrólevegős sütő két adag étel elkészítésére tökéletesen alkalmas, ám a kis méretnek van hátránya is; ha több személyre sütünk, akkor részletekben tudjuk csak elkészíteni a megfelelő mennyiségű ételt. Húst és zöldségeket nem célszerű egyszerre sütni benne.

Néhány gyakorlati példa

A hőmérséklet javasolt értéke 200 °C, de a sütéshez szükséges idő változó lehet. Egy közepes marhasült javasolt sütési ideje például ilyen hőfokkal 6-7 perc. Az is jó módszer, ha sültburgonya készítésekor a sütőkosárba helyezés előtt körülbelül egy evőkanálnyi olajat adunk a burgonyához, és azt egyenletesen eloszlatjuk a felületen. Ez 195 °C-on, 25-30 percig fog sülni.




További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fugázó választása

Már az emberiség építési történetének kezdetén fontos szerepet töltöttek be a burkolatok – gondoljuk csak a Mezopotámiában használt terrakotta szegecsekre. A végső megjelenés meghatározói a...


Mosogatógép helyes használata

A mosogatógép az egyik leghasznosabb háztartási gépünk, hiszen időt és fáradtságot takaríthatunk meg vele. Energiatakarékos is, mert kevesebb vizet és kevesebb energiát felhasználva, jobb,...