Gyártók Sikeresebb lenne függetlenként a Porsche?

Sikeresebb lenne függetlenként a Porsche?

autopro.hu/P.B. | 2024.04.25 09:24

Sikeresebb lenne függetlenként a Porsche?

Fotó: Porsche

Befektetők szerint a Porsche sikeresebb lehet a részvénypiacon, ha anyavállalata, a Volkswagen Csoport nagyobb függetlenséget biztosít.

2024 egy átmeneti évnek ígérkezik a Porsche AG életében, mert a cég számos új modellt dob piacra, így a részvénypiacon a gyártó számára 2025 ígéretesebb év lehet. Ez eltántoríthatja azokat a befektetőket, akik gyors megtérülésben bíznak. A türelmesebb portfóliómenedzserek azonban nagyobb hozamra számítanak.

Egyes elemzők és pénzkezelők szerint kulcsfontosságú lehet a Porsche számára a nagyobb autonómia biztosítása a Volkswagentől, különösen a vállalatirányítás területén. Még 2022-ben néhány befektető elvetette a Porsche AG első nyilvános ajánlattételét (IPO), mivel a Volkswagen vezérigazgatója, Oliver Blume továbbra is a Porsche AG vezérigazgatója volt, ami szerintük összeférhetetlenséget jelentett.

Összességében a Porsche AG össztőkéjének valamivel több mint 12 százaléka van intézményi és magánbefektetők tulajdonában.

Nem lesz változás?

Andrea Scauri, a luxemburgi székhelyű Lemanik portfóliómenedzsere és a Porsche AG kisrészvényese úgy véli, hogy egy függetlenebb Porsche AG nagyobb rugalmassággal csökkentheti a költségeit, ami vonzóbb lehet.

A Volkswagen szóvivője azt mondta, nem változott a cég álláspontja a múlt hónap óta - akkor Arno Antlitz pénzügyi igazgató úgy nyilatkozott, hogy a VW nem tervezi több Porsche-részvény eladását – írja a Reuters.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink