szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sok kérdés megválaszolatlan a festmény körül, például, hogy kit ábrázol a portré, és mi történt vele a náci korszakban.

Harmincmillió euróért (11 milliárd 85 millió forint) árverezték el Gustav Klimt egyik, száz éven át elveszettnek hitt festményét Bécsben – írja a BBC.

A festményt, Lieser kisasszony portréját egy zsidó iparoscsalád rendelte meg 1917-ben, egy évvel az alkotó halála előtt. A képet már nem tudta befejezni.

Sok kérdés megválaszolatlan a festménnyel kapcsolatban, például, hogy kit ábrázol a portré, és mi történt vele a náci korszakban.

Úgy vélik, hogy egy vagyonos zsidó testvérpár egyik tagjának, Adolf vagy Justus Liesernek az egyik lánya lehetett a modell. Az Im Kinsky aukciósház szerint, amely elárverezte, a képet Justus Lieser és a felesége, Henriette lányáról festette Klimt. Henriette a modern művészet párfogója volt; a nácik deportálták, az auschwitzi koncentrációs táborban halt meg. Lányai, Helene és Annie túlélték a második világháborút.

Az aukciósház szerint a festmény pontos sorsa sem ismert 1925 óta. Annyit lehet biztosan tudni róla, hogy az eladó jogelődje az 1960-as években szerezte meg, és három egymást követő öröklés útján került a jelenlegi osztrák tulajdonosokhoz. Az ő kilétüket nem fedték fel.

Az alkotást a tulajdonosok, valamint Adolf és Henriette Lieser jogutódai nevében adták el a washingtoni elvek alapján. A nemzetközi megállapodás célja, hogy a nácik által elrabolt műkincseket visszaadják azok utódainak, akiktől elvették őket.

Az Im Kisnky „fairnek és igazságosnak” nevezte ezt a megoldást, Erika Jakubovits, az Osztrák Zsidó Hitközség elnökségének ügyvezető igazgatója azonban úgy látja, hogy a kép körül még mindig sok kérdés vár válaszra. Ezért azt kérte, hogy az ügyét független fél vizsgálja ki. „A műkincsek visszaszolgáltatása nagyon érzékeny kérdés, minden kutatást precízen és részletesen kell elvégezni, az eredménynek pedig érthetőnek és átláthatónak kell lennie” – fogalmazott.

Klimt alkotásai a múltban is rendkívüli összegekért keltek el. Tavaly júniusban a Hölgy legyezővel című képéért 85,3 millió fontot fizettek a Sotheby’s árverésén. Ezzel ez lett a legértékesebb műalkotás, amelyet valaha európai aukción eladtak.