Franciaországban számos légi járatot töröltek csütörtökön a légiirányítók előzetes sztrájkfelhívása miatt

  • MTI

Bár a francia légiirányítók az utolsó pillanatban feloldották a sztrájkfelhívásukat, számos járat nem indul el csütörtökön, mivel kevés idő áll rendelkezésre az előzetesen törölt járatok újraprogramozására és a menetrend helyreállítására.

A Párizs-Orly repülőtérről, Franciaország második legnagyobb repülőteréről induló vagy oda érkező járatok háromnegyedét törölték előzetesen a légitársaságok, a Roissy-Charles-de-Gaulle repülőtéren, Franciaország legnagyobb repülőterén a repülőgépek 55 százaléka nem száll fel, a déli Marseille-Provence repülőtéren 65, míg a többi nagy francia repülőtéren a járatok 45 százalékát törölték.

A francia légiforgalmi irányítók fő szakszervezetének, az SNCTA-nak a korábbi sztrájkfelhívása miatt Európában több mint kétezer járatot töröltek csütörtökön, és ezernek az útvonalát feltétezhetően megváltoztatták azért, hogy elkerüljék a francia légteret, az európai légitársaságok fő szövetsége szerint. A Ryanair légitársaság, amelynek vezetősége rendszeresen elítéli a francia sztrájkokat, több mint háromszáz járatát törölte csütörtökön, míg az Air France-KLM csoporthoz tartozó Transavia fapados légitársaság 198 járatát nem indítja el.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA), amely több mint háromszáz légitársaságot tömörít, zsarolással vádolta meg a francia légiirányítókat, akiknek a szervezet szerint „túlzók a követeléseik”.

A légiforgalmi irányítás átalakításáról szóló tárgyalásokon a szakma fő szakszervezete, az SNCTA és a francia polgári légiközlekedési hatóság (DGAC) csak szerdán, az utolsó pillanatban jutott megállapodásra, túl későn a légitársaságok számára, amelyek már megkezdték járataik egy részének törlését a sztrájkfelhívás miatt.

„A munkabeszüntetési felhívás feloldása ellenére az SNCTA-val folytatott tárgyalások késői lezárása, és a többi szakszervezettel folytatott tárgyalások befejezésének szükségessége nem teszi lehetővé, hogy elkerüljük a fennakadásokat csütörtökön” – közölte a DGAC, és arra kérte az utasokat, hogy akiknek módjukban áll, halasszák el az utazásukat, és vegyék fel a kapcsolatot a légitársaságukkal. „Megállapodás született, és az SNCTA feloldja a felhívást” – jelentette be korábban a szakszervezet a honlapján közzétett rövid üzenetben. Az SNCTA a francia légiforgalmi irányítási rendszer átalakítását kísérő, különösen a fizetést érintő intézkedések ellen tiltakozott, és csütörtökre „rekordméretű mozgósítást” ígért, annak ellenére, hogy kötelezettséget vállalt arra tavaly szeptemberben, hogy béremelési okokból nem lesz sztrájk a három hónap múlva kezdődő párizsi olimpiai előtt.

Patrice Vergriete francia közlekedési miniszter szerint „mindenki számára előnyös” megállapodás született. „A reformnak köszönhetően az utasok nagyobb biztonságot és kevesebb késedelmet tapasztalnak majd” – mondta a tárcavezető az AFP francia hírügynökségnek, de a megállapodás részleteit nem közölte. Az SNCTA 25 százalékos béremelést követelt a következő öt év alatt. A légiirányítók két másik reprezentatív szakszervezete, az Unsa Icna és az Usac-CGT nem adott ki közleményt a tárgyalásokról.

„Nagyon optimisták vagyunk abban, hogy velük is meg tudjuk kötni a megállapodást” – mondta a miniszter.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzletrész-tulajdonlás

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Pótbefizetés visszafizetéséről hozott határozat „szavazati aránya”

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Őstermelő és egyéni vállalkozó egyben

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink