2p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az Európai Unió legnagyobb, Magyarországot is magában foglaló bővítésére emlékeztek szerdán az Európai Parlamentben Strasbourgban.

Az ünnepi ülésre a június 6-9. között – Magyarországon június 9-én – megrendezendő európai parlamenti választások előtti utolsó strasbourgi plenáris ülés utolsó előtti napján került sor, írja laptársunk, a Privátbankár helyszíni tudósításában.

Medgyessy Péter szerint az EU-csatlakozással a nép akaratát teljesítették
Medgyessy Péter szerint az EU-csatlakozással a nép akaratát teljesítették
Fotó: MTI/Soós Lajos

Az eseményre meghívást kaptak az EU-hoz 2004. május 1-jén csatlakozott 10 új tagállam akkori kormány- és államfői, köztük Medgyessy Péter volt kormányfő is, valamint országonként egy-egy, 2004. május 1-jén vagy egy-két nappal előtte-utána született fiatal is, akik egy-egy kérdést tehettek fel saját országuk egykori vezetőjének.

Magyarországról Hangai Balázs kapta ezt a lehetőséget, aki azt a kérdést tette fel Medgyessy Péternek, hogy mi volt a legfontosabb ok, amiért Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz. A volt miniszterelnök két alapvető okot emelt ki:

„A magyar nép, a magyarok mindig úgy érezték, hogy itt a helyük. Nem tettünk mást mi, akik tárgyalásokat folytattunk a csatlakozásról, Orbán Viktortól Medgyessy Péterig, mint hogy teljesítettük a nép akaratát. Ennyi. A másik ok, az hogy mi  úgy gondoljuk, hogy a szuverenitás megerősítése az EU-n belül történhet meg. Szuverén az az ország tud lenni, amelyik erős. Az EU erőssé teszi Magyarországot. Ezért úgy gondoltuk, hogy az a dolgunk, hogy erőssé tegyük Magyarországot az Unión keresztül, és erősítsük a szuverenitásunkat."

A teljes cikket itt olvashatják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!